Кептірілген саңырауқұлақтардың құрамы




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу

Университеті
Кептірілген саңырауқұлақтар

Орындаған: Меделтай М, Утешбаева Ж
Топ: ТПП-312
Қабылдаған Муратбекова Қ
Жоспар

1 Кіріспе

2 Негізгі бөлім
Кептірілген
саңырауқұлақтардың
құрамы
Пайдасы мен зияны
Қызықты ақпараттар
3 Қорытынды
Кіріспе

Кептірілген саңырауқұлақтар-
қыста ең танымал
дайындықтардың бірі. Оларды
тіледі, кептіреді, ал содан кейін
жіпке тізіп, қыс бойы сіз
тағамдарға қосу және әр түрлі
ыдыс-аяқтарға сақтай аласыз.
Олардың калория мөлшері мен
ақуыз мөлшері жоғары, 1-2 жыл
сақталады..
Кептірілген
саңырауқұлақтар түрлері
Саңырауқұлақтардың жіктелуі;
1. Балауса саңрауқұлақ
2. 2.Кептірілген саңрауқұлақ
3. 3.Маринадталған саңрауқұлақ
4. 4.Тұздалған саңрауқұлақ
5. Кептірілген саңырауқұлақ кептіру кезінде өнімнен түгелдей ылғалды
жою болып табылады. Кептіру кезінде саңырауқұлақ көлемі мен салмағы
азайып, өзіңе тән дәмі мен ароматы және физико-химиялық қасиеті
өзгереді. Кептірілген саңырауқұлақ қолданылу қасиетіне байланысты;
түсіне, көлеміне, кептірілу әдістері мен технологиялық тәсілдеріне, буып-
түю, сақтау және тасмалдауға байланысты. Негізінде құбырлы
саңырауқұлақтарды кептіреді. Кептіруге рұқсат етеді; емен, қайын,
маховик, сморчки, ақ саңрауқұлақ..
6. Кеңес! Ламель түрлеріне жататын саңырауқұлақтар тән ащы.
7. Егер ащы ұялмаса, онда сіз саңырауқұлақтарды, суспензияларды және
асыл шампиньондарды кептіруге болады. Ащы сорпаның немесе бұқаның
дәмін тамаша көрсетеді.
Саңырауқұлақтарды қалай кептіреді?
Саңырауқұлақтарды кептірмес бұрын оларды өңдеу процедурасына дайындау керек.

Назар аударыңыз! Саңырауқұлақтың бұл түрін кептірер алдында жууға болмайды! Әйтпесе, өнім
қалпына келтірілмейтін зақымдануы мүмкін
Тазарту процесі құрғақ болуы керек болғандықтан, пышақ, ас үй губкасы немесе тіс щеткасы
сияқты құралдарды сақтау керек. Негізгі ереже – саңырауқұлақтың құрылымын бұзбау.

Дайындық процесі:

Бірінші қадам - ​аяқтың түбін кесіп тастау.
Қатты ластанған және зақымдалған жерлерді пышақпен алып тастаңыз.
Қақпақты құрғақ губкамен немесе тіс щеткасымен сүртіңіз, жабысып қалған кірден, инелерден
немесе жапырақтардан құтылыңыз.
Ол көп жиналатын тақталардан барлық қоқыстарды тазалаңыз.
Әр үлгіні мұқият тексеріп, құрт тәрізді дақтарды тексеріңіз. Қажет болса, оларды жойыңыз.
Шикізатты кептіруге кіріспес бұрын, оны сұрыптау
керек: кішкентай саңырауқұлақтар үлкендерге
қарағанда әлдеқайда тез кебеді, сондықтан
үлкендерін бірнеше бөлікке бөлген дұрыс. Егер
сауыншылар тұтасымен кептірілсе, онда оларды
мөлшері бойынша топтастырған дұрыс.

Өткізілген процедуралардан кейін құрғақ жерге
жайылып қойылуы керек (қарапайым газет өте
жақсы) және оны 3 сағат кептіруге жіберу керек.
Құрамы
Саңырауқұлақтар көбінесе өсімдік еті деп аталады, өйткені
олардың құрамында өсімдік ақуызы көп. Бірақ кептірілген
саңырауқұлақтар тағамдық құндылығы мен қанықтылығы
жағынан жаңадан төмен. Кептірілген өнімде осындай
пайдалы заттар бар:
Витаминдер: А, В1, В2, РР, С.в витаминінің мөлшері
дақылдардан кем түспейді, ал РР витаминінің мөлшері
Жануарлар бауырына тең.
Микроэлементтер: магний, фосфор, калий, мыс, мырыш.
Кептірілген саңырауқұлақтарда өсімдік ақуызының
жоғары концентрациясы сақталады, дегенмен ол
жануарлар ақуызына қарағанда нашар сіңеді. Ақуыз
мөлшері бойынша 1 кг кептірілген саңырауқұлақтар
сиыр етінен 2 есе көп.
• Маңызды! Кептірілген түрдегі саңырауқұлақтардың
калория мөлшері жаңа піскенге қарағанда жоғары.
Бұл саңырауқұлақтың құрамында 90% - дан астам су
бар, ол кептіру кезінде буланып кетеді.
Құрғақ саңырауқұлақтар өте баяу және денеге толық
сіңбейді, өйткені олардағы талшық хининмен қаныққан.
Соңғысы асқазан арқылы сіңірілмейді, асқазан сөлдерінің Өнім зияны
тағамға енуіне жол бермейді. Кез-келген саңырауқұлақтың
нашар сіңімділігі қосымша еритін ақуыздың құрамына
байланысты.
Кеңес! Кептірілген саңырауқұлақтар-бұл күрделі өнім,
өйткені барлық саңырауқұлақтар оларды дайындауға
жарамайды.

Кептіру алдында жаңадан алынған саңырауқұлақтар
құрттардың, шіріктердің, зақымданулар мен
летаргиялардың болуын тексереді. Жиналған
саңырауқұлақтардың бүкіл шелегі кептіруге жарамсыз
болуы мүмкін.
Диетологтар мен дәрігерлер саңырауқұлақтарды тек сау
адамдарға ұсынылатын қиын сіңімді тағам деп таныды. 3
жасқа дейінгі балалар мен қарт адамдарға кептірілген
саңырауқұлақтар негізінде көптеген тағамдарды бермеңіз,
сонымен қатар саңырауқұлақтарды ет, балық, жеңіл
көмірсулар сияқты ауыр тағамдармен біріктіру
Пайдасы
Құрғақ түрдегі саңырауқұлақтардың пайдалы
қасиеттері олардың түрлеріне тікелей байланысты:

Ақ саңырауқұлақтарда жақсы метаболизм, гемопоэз
және асқазан үшін қажетті аминқышқылдарының
шамамен 22 түрі бар.
Барлық саңырауқұлақтардың құрамында адам ағзасы
толығымен сіңіретін майлы заттар бар. Бұл өте
маңызды, өйткені кептірілген саңырауқұлақтар шикі
тағамдар мен вегетарианизмді ұстанатын адамдар
мәзірінің элементтерінің бірі болып табылады.
Кептірілген түрдегі күзгі саңырауқұлақтар іш қату үшін,
лактивті өсімдік ретінде қолданылады.
Устрица саңырауқұлақтары қатерлі ісікке қарсы және
вирусқа қарсы қасиеттерге ие.
Кеңес! Саңырауқұлақ сорпасы өте қанағаттандырарлық
және оның тағамдық құндылығы көкөніс пен ет
тағамдарынан асып түседі.
Кептірілген саңырауқұлақтардан
не дайындауға болады?

Кептірілген саңырауқұлақтар тәуелсіз
тағамдарды дайындау үшін қолданылады:
ыстық және суық тіскебасарлар, алғашқы
тағамдар және түрлі тұздықтар.
Саңырауқұлақтар көбінесе пирогтар мен
тұшпараларға арналған әр түрлі
толтырғыштарға қосылады.

Саңырауқұлақтар – бұл ет пен теңіз
өнімдерінде кездесетін жануарлардан
сіңімділігі жағынан кем түспейтін өсімдік
ақуызының көзі. Сондықтан, құрғақ
саңырауқұлақтардан жасалған барлық
тағамдар ас мәзіріне енгізілуі мүмкін. Олар
еттің керемет алмастырушысы бола алады.
Қызықты
Саңырауқұлақтарда жемістерге қарағанда
калий мен фосфор, көптеген дәрумендер және
барлық белгілі аминқышқылдары бар. Олардың
ақпараттар
құрамында жақсы сіңірілетін май бар, ол
көкөністерде байқалмайды.
18 ғасырға дейін саңырауқұлақтар өсімдіктер
немесе жануарлар ма деген даулар болды.
Содан кейін олар бөлек классқа бөлініп, 80
мыңға жуық түрді санады. Бұл санға барлық
саңырауқұлақтар кірді: шляпалар, қалыптар
және ауру тудыратын.
• Кейде орманда саңырауқұлақтардың айнала
өсетін орынды таба аласыз. Мұндай орындар
сиқыршы шеңберлер деп аталады. Бұл
шеңбер жыл сайын артып келеді: 50 м дейін
немесе тіпті 200 м
• Ақ саңырауқұлақтары кептірілген кезде өз
түсін сақтайды және күшті хош иіске ие
болады. Бұл күшті! Өйткені, бұл кептірілген
саңырауқұлақтардың иісін басқа нәрсемен
шатастыру өте қиын. 100 адамның 87-і
Қорытынды
Кептірілген саңырауқұлақтар-жаңа піскен жеуге
болатын саңырауқұлақтарды кептіру арқылы алынған
ерекше хош иісі мен дәмі бар тағам өнімі.

Жіптегі кептірілген саңырауқұлақтар
Алдын ала суланғаннан кейін кептірілген
саңырауқұлақтарды тамақ дайындауда кеңінен
қолдануға болады, мысалы, сорпа, бұқтырылған ет,
ходжеподж, тұздықтар, пирогтар, саңырауқұлақ
уылдырықтары.
Ал колдануға “Орман сыйлықтары” көкөністер
немесе дәмдеуіштер бөлімінде сатылатын өнімді
ұсынса болады, өйткені олар кейде хош иіс ретінде
орналасады. Ұсыныстарды таңдау кең, бірақ көбінесе
сөрелерде АҚ және шиитаке – жапондық орман
саңырауқұлақтары ұсынылған.

Ұқсас жұмыстар
Кептірілген саңырауқұлақтар
Металл қоспаларының мөлшері
Жеуге жарамды және улы саңырауқұлақтар
Дрожжи алу биотехнологиясы
АШЫТҚЫ ЖАСУШАЛАРЫ
Саңырауқұлақтардың құрылысы
Cаң ырауқұ лақ тар
Саңырауқұлақтар әлемі
Фитофтораның өмірлік циклы
Кептірілген жемістер мен қауын
Пәндер