Қамырдың ашуы




Презентация қосу
Қазақ Ұлттық Аграрлық Зерттеу Университеті
"Тағам өнімдерінің технологиясы және қауіпсіздігі кафедрасы"

Пигодя

Орындаған: Утешбаева Жансая,
Меделтай Мадина
Тобы: ТПП- 312
Қабылдаған:Әметова Меруерт
Жоспар
• Кіріспе
• Негізгі бөлім
Пигодя
Дайындалуы
• Қорытынды
Қамырдың ашуы
Мақсат-қамырды босату, оған белгілі бір физикалық қасиеттер беру, дайын өнімнің
дәмін, хош иісін және түсін анықтайтын заттардың жинақталуы. Ашыту кезеңінде бір
уақытта жүретін және бір-біріне әсер ететін процестер кешені жетілудің жалпы
тұжырымдамасымен біріктіріледі.
• Пянсе (пян-се, кор. 편수 ?, 片水 ?, пхенсу, 밴새 , 밴세 ,
пенсе, бенсе) —фаст-фудтың бір түріне айналған
ұлттық корей тағамы,негізінен Ресейдің Қиыр Шығыс
аймағында таралған . Бұл қырыққабат-ет салындысы
мен дәмдеуіштері бар бу пирогы. Алайда, пянсе атауы
кенсандо провинциясының диалектісіне негізделген
корей тілінің Сахалин диалектісінен алынған ( 경상도 ,
慶尙道 ).

• Оңтүстік кореялық корей стандартында бұл тағам
ванманду деп аталады ( 왕 만 두 , вангманду —
Корольдік тұшпара немесе корольдік тұшпара
чанпумданчжада — 1300 жылдардан бері келе жатқан
корольдік үстел тағамдарының тізімінде аталған).
Қазіргі корей тілінде, мысалы, Канвондо ( 강원도 , 江原
道 ) сияқты бірқатар провинцияларда Пэн-се немесе
БЭН-се ( 밴새 , 밴세 ) атауы қолданылады.
Пигодя — кәріс пирогтары, орыс корейлерінің мерекелік
тағамы ретінде, чартоги ( 찰 떡 , чальток) және кеңестік
корейлердің ас үйінің ерекшелігі болған корей сәбізі
косылады(сәбіз-ча, 당근 상추 , Dang-Geun sangchu).

Корейлердің Джозеон Хамген диалектісін қолданудың орыс
дәстүрінде бұл тағам пигодя деп аталады және оны корейлер
Ресейдің еуропалық бөлігінде және бұрынғы КСРО-ның Орта
Азия республикаларында (Қазақстан, Тәжікстан, Өзбекстан
және т.б.) қолданады. Сахалин аралында жинақы тұратын
корейлердің дәстүрінде бұл тағам Пянсе деп аталады, ол
басқаша дайындалса да, оның мәнін өзгертпейді.

Пигодя пянсаға жатпайды. Сыртқы жағынан, олар
ажыратылмайды, бірақ ингредиенттер мен дәмде бұл әртүрлі
тағамдар. Салыстыру үшін: бұл шауырма мен бртуч сияқты
Тарихы
Пянсе-бұл салыстырмалы түрде жаңа өнім. Сахалин облысының бірқатар қалаларында XX
ғасырдың 80-ші жылдары пхенчудың ( 편 수 ) корей тағамдарының модификациясы болып
табылатын өнім сатылымға шықты. Ол бірнеше мейрамханаларда, тіпті мектеп буфеттерінде де
ұсынылды. Оны сатылымға шығарғаннан кейін нәтиже барлық күткеннен асып түсті. 1994 жылы
Владивостокта кең тарады.
Қызықты ақпараттар
• Қазақстанның оңтүстігінде және Өзбекстанда пегодя (пянсе)
үгітілген ащы сәбіздің бір бөлігімен беріледі және көбінесе аз
мөлшерде соя соусымен ұсынылады.
• Пянсе ащы тағам болса да, ол корей прототипіне қарағанда
аз ащы.
• Новосибирск пигодиінде түпнұсқа Сахалин пигодиімен
салыстырғанда толтыру үлесі артып, дәмдеуіштер саны
азайды. Бұл өзгеріс Новосибирскіде сахалиндерден өзгеше
талғамға ие болғандықтан, олар ащы корей тағамдарын аз
тұтынады. Сол себепті Қ. Уссурийскте дайын болған нанның
ішіне кимчидің орнына сәбіз салатын қосады.
• Сахалинде толтыруға кимчи жиі қосылады, өйткені аралда
кәрістер көп.
• Владивостокта пянсе сату нүктелері тіпті отыз градус аязда да
жұмыс істейді.
Ашытқы қамырында пигодиді қалай дайындауға болады?

Пигоди-бұл бумен пісірілген қырыққабат-ет қосылған
шырынды ашытқы пирогтары. Бұл тағамның басты
құпиясы-қамырда.

Пісіру уақыты: 60

Дайындау уақыты: 30 мин

Порция-8
Ингредиенттер:
Салындысы:
• Қамыр:
Ет немесе тартылған ет-250 г
• Су - 350 мл
Қырыққабат-350 г
• Ұн-650 г
Кориандр - 1 шай қасық.
• Тұз-1 шай қасық
Пияз - 150 г
• Қант - 1 шай қасық.
Ұнтақталған қызыл бұрыш - 0,5 шай қасық.
• Өсімдік майы-1 ас қасық. л
Тұз-дәміне қарай
• Жаңа ашытқы-40 г
Сарымсақ-2 қалампыр

Өсімдік майы-3 ас қасық. л
Дайындалуы: Қамырды дайындау
Салындыны дайындау

Пияз, сарымсақ және Кинза пышақпен кесіліп, қырыққабат пен етке қосылады.
Дәмдеуіштермен дәмдеңіз, жақсылап араластырыңыз және тоңазытқышта 15
минутқа қалдырыңыз.
1 2

3 4 5
Қорытынды
Пигоди немесе кәріс пирогтары-бұл өте дәмді тағам! Пигодиді дайындау өте қарапайым,
пісіру әдісі мантыға ұқсайды, бірақ пигоди қамыры басқаша қолданылады. Қамырға
ашытқы қосылады және ол әуе, нәзік және ақ болады. Толтыру ретінде тартылған ет
немесе тартылған ет (шошқа еті мен сиыр еті), сондай-ақ ақ қырыққабат, шалғам, пияз,
сарымсақ және дәмдеуіштер қолданылады. Соя соусы бар пигоди беріледі.
Назарларыңызға рахмет!

Ұқсас жұмыстар
Қамырды дайындау
Ферменттердің ұнның пісіру қасиеттеріне әсері
Бидай және қара бидай қамырын дайындау сxемасы
Шикі заттырдың қамыр илегенде атқаратын рөлі, олардың қатынасының теориялық негіздері
Қамыр дайындау тәсіліне қарай
Макарон өнімдеріне өнімдеріне қосылатын қосылатын дәмдеуіштер дәмдеуіштер
Үгілмелі торттар
МАКАРОН ӨНІМДЕРІ ТУРАЛЫ
Бидай қамырын дайындау технологиясы
Имановский тұшпарасы
Пәндер