Витаминтәрізді заттар
Презентация қосу
ҚАЗАҚСТАН-РЕСЕЙ КАЗАХСТАНСКО-РОССИЙСКИЙ
МЕДИЦИНЛЫҚ УНИВЕРСИТЕТІ МЕДИЦИНСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ
Витаминтәрізді заттар. Антивитаминдер
Орындаған:Ерназарова Л.Н
Тексерген: Ерменбек П.Т.
ЖОСПАР:
І Кіріспе:
ІІ Негізгі бөлім
1. Витаминдер туралы жалпы түсінік
2. Витаминдердің классификациясы
3. Алиментарлы және екіншілік авитаминоздар
4.Гипервитаминоздар
5ІІІ Қортынды
IV Пайдаланған әдебиеттер):
ВИТАМИНДЕРДІҢ
КЛАССИФИКАЦИЯСЫ
Суда
• С, РР,Н
еритін • В тобындағы
витаминд витаминдер
ер жатады
Майда
• А, D, Е, К
еритін
витаминд
ер
Витамин тәрізді заттар:Пангам қышқылы
(В15),Орот қышқылы(В13),Витамин U,
Холин(В4),Биофлавоноидтар,Карнитин,Липо
й қышқылы,Инозит(В8),Парааминбензой
қышқылы.
Инозит
Тышқандарға жасалған тәжірибе арқылы тағамда, суда еритін бір зат
болмағанда бойдың өспеуі, жүннің түсуі, бауырда холестерин
жиналып, майланатындығы анықталды. Ал тағамға бауырдан
бөлініп алынған сөлді қосқанда жоғарыдағы келтірілген
құбылыстар байқалмаған. Ол зат инозиттің фосфорлы эфирі
екендігі анықталды. Инозитфосфор қышқылының тұзы – фитинде
де витаминдік қасиет бар.
Химиялық тұрғыдан инозит – циклогексанның алты атомдық спирті:
Инозит табиғатта кең тараған, ол барлық өсімдіктер мен жануарлар
ұлпаларында кездеседі.
Биомедициналық қызметі
Инозиттің биологиялық ролін фосфолипидтердің алмасуымен
байланыстырады, себебі ол малдардың бауырын майланудан
сақтап, липотроптық қызмет атқарады. Бұны белоксыз диетада
болған малдардан және бауырында ісігі бар ауру адамдардан
байқауға болады. Инозитті мидың кефалиндерінен де тапқан,
бірақ оның физиологиялық маңызы әлі белгісіз.
Парааминобензой қышқылы
Парааминобензой қышқылы фоль қышқылының құрамына енеді
және витаминге ұқсас заттардың қатарына жатады:
Парааминбензой қышқылы (ПАБҚ) микроорганизмдердің өсіп-
көбеюіне әсер ететін фактор екендігі белгілі. Қазіргі кезде оның
көптеген организмдерге жан-жақты әсер ететіндігі анықталды.
Парааминобензой қышқылының коферменттік ролі белгісіз,
сондықтан оның функциясы тек фоль қышқылының синтезіне
қатысуымен шектеледі деп есептеледі. Оның пурин мен пири
мидин негіздерінің, соған байланысты нуклеин қышқылдарының
синтезіне ықпалын жоғарыда айтқандармен байланыстырады.
Парааминобензой қышқылы шаш пен жүннің пигментациясына
әсері, сондай-ақ, кейбір гормондардың функциясына (адреналин
нің тотығу процесі, қалқанша бездің қызметі) ықпалы бар, екендігі
организмнің оттегі жетіспеуіне шыдамдылығын арттыратыны,
тәжірибеде атеросклерозды тежейтіні белгілі болды.
В4 витамині (холин)
Бұл затты1892 жылы Стрекер өттен бөліп алып холин деп атайды.
Ол ерте кезден белгілі болса да, витаминдерге ұқсас заттардың
қатарына кейін ғана енгізілді.
Химиялық құрылысы тұрғысынан холин – азотында үш метил тобы
бар этиламин спирті. Ол суда, спиртте жақсы еритін, түссіз,
жабысқақ сұйық зат. Адам организміне қажетті мөлшері әлі
белгісіз. Холиннің тағам көздері: жұмыртқаның сарысы, бауыр,
бүйрек, ет, балық, қырыққабат, қытай бұршақ, ас бұршақ, ашыт
қылар.
Биомедициналық қызметі
1867 ж. К. Дьяков жұмыртқа сарысынан және ми ұлпаларынан
бөлінген күрделі органикалық қосылыс фосфатидилхолиннің
құрамына енетіндігін анықтағаннан кейін ғана оның
биологиялық қызметі белгілі болды.
Холин жүйке жүйесінде жүйке қозуын одан әрі
жалғастырушы медиатор ацетилхолиннің
құрамына енеді, ол трансметилдену
реакцияларына,метиониннің, пуриндік және мен
пиримидиндік нуклеотидтердің,
фосфолипидтердің биосинтезіне қатысады.
Организмде холиннің синтезіэтиламиннің
қатысуымен өтеді, ал этиламин болса,
метиониннің метил тобы, серин мен глицин және
В12,Вс,С витаминдерінің қатысуымен
түзіледі.Сондықтан холиннің жетіспеуі
рациондағы белоктың, В12 және Вс, С
витаминдерінің мөлшеріне байланысты. Холин
бауырды майланудан сақтайды,ішектердің
жиырылуына, майлардың ішекте сорылуына әсер
етеді, ол, сондай-ақ, адреналин, креатин,
метионин секілді биологиялық
әрекетшілзаттардың түзілуіндегі метил
топтарының берушісі. Организмде холин тотығып
бетаинге айналады.
Бетаин өсімдіктерде кездеседі, ол алғаш рет қызылша шырынынан
бөлініп алынды.
Холин авитаминозының белгілері
Организмде холин жетіспегенде бауыр майланып, бүйрекке қан
кетеді, протромбиннің синтезі төмендейді, сезім түйсігі өзгереді,
малдардың өсіп-өнуі нашарлайды. Қалыпты жағдайда организмде
холин керекті мөлшерде түзіледі. Құстар, әсіресе, тауықтар
жұмыртқалайтын кезде холиндіқажетсінеді.
Липой қышқылы
1950 жылдары бауыр ұлпалары мен ашытқыда сүт бактерияларын
өсіретін фактордың бар екендігі оның сол кездегі белгілі
витаминдергеұқсамайтындығы және кейбір стрептококктардың
бұл затты өсу факторы ретінде қажетсінетіндігі анықталады.
Кристалды түрде бұл фактор: L –липой (1,2 – дитиолан – 3 –
валериан) қышқылы:
Липой қышқылы тотыққан және тотықсызданған түрінде бола
алады. Организмдегі негізгі атқаратын қызметі – α – кетоқыш
қылдарыныңдекарбоксилдену реакцияларына қатысуы (пиро
жүзім және α – кетоглутар қышқылдары). Липой қышқылы
тиаминпирофосфат және КоА мен қатарпируват- және кетоглу
таратдегидрогеназалық күрделі мультиферменттік жүйеге
простетикалық топ ретінде енеді. Бұл қышқылдың
жануарларда,өсімдіктер мен микроорганизмдерде синтезделу
механизмі әлі белгісіз.
Орот қышқылы
Орот қышқылын микроорганизмдер мен малдардың тез өсуіне
ықпалды екендігі анықталғаннан кейін витамин тәріздес зат
тардың қатарына жатқызабастады.
Химиялық тұрғыдан орот қышқылы – урацил–4–карбон қышқылы:
Нуклеин қышқылдарының құрамына енетін пиримидин негіздері –
цитозин, урацил, тимин – орот қышқылының туындылары
екендігі зертханалықтәжірибелерден белгілі болды, яғни, орот
қышқылы нуклеин қышқылдарының түзілуіне қатысады.
Сонымен қатар, ол белоктардың, көмірсулар менмайлардың
алмасуына, кейбір ферменттердің (ксантиноксидаза т.б.)
активтілігіне әсер етеді. Тәжірибе жүзінде орот қышқылының
қантүйіршіктерінің (эритропоэз және лейкопоэз) көбеюіне, бауыр
мен жүректегі регенеративті процестердің жылдамдауына
қатысы барлығыанықталды.
Антивитаминдер
Клетканың витаминмен қоректенуіне әртүрлі әдістермен бөгет
жасайтын заттарды — антивитаминдер деп атайды. Оларды екі
топқа бөледі:
1) витамин молекулаларын бұзатын немесе олардың активсіз-
дендіретін, яғни инактивтендіретін заттар:
2) витаминдердің структурасына ұқсас және олардың биоло-гиялық
активтік заттардың ығыстырып, активсіздендіретін заттар.
Мысалы, К витаминіне гепарин мен дикумарин жатады. Олар
протромбиннің тромбинге айналуына бөгет жасайды, сонымен бірге
қан айналу процесін баяулатады. Жұмыртқа белогі — авидин-
биотинді байланыстыруға қабілетті.
АВИТАМИНОЗ
Тағам құрамында қажетті витаминдердің болмауы организмді
ауруға шалдықтырады.ондай ауруды авитаминоз деп
атаймыз.Бір мезгілде адам организміне бірнеше витамин түспесе
полиавитаминоз деп аталады.Адамда көбінесе витаминнің мүлде
жоқ болуынан басқа , оның жетіспеуі де кездеседі. Оны
гиповитаминоз деп атаймыз.
АВИТАМИНОЗ БЕН
ГИПОВИТАМИНОЗҒА ШАЛДЫҒУ
СЕБЕПТЕРІ
Тағам құрамында қажетті витаминдердің болмауы алиментарлық
бірінші реттік гиповитаминоз деп аталады..Ал, ас қорыту
жүйесінің қызметінің бұзылуы кезінде немесе тағам құрамындағы
майлардың болмауында байқалған авитаминоз ішек қуысында
немесе гиповитаминоз екінші реттік деп саналады.
ГИПЕРВИТАМИНОЗ
Витаминдер организмге көп мөлшерде түссе организм
патологиялық жағдайда болады.Бұл жағдай гипервитаминоз деп
аталады. Гипервитаминоз көбінесе майда еритін витаминдерге
тән. Себебі, олардың артығы зәрмен керекті мөлшерімен сыртқа
шығарылады.Витаминдердің биологиялық активтілігін
төмендететін немесе толық жоятын заттар антивитаминдер деп
аталады.
ҚОРЫТЫНДЫ
Қорыта келе, витаминдер адам ағзасы үшін маңызды орын
алады.Ағзаның дұрыс өсіп дамуы үшін, әр түрлі аурулардың алдын
алу үшін күнделікті тағамдық рационымызда ағзаға жеткілікті
мөлшерде болатындай витаминдер болуы қажет.Біз денсаулығымыз
жайында көбірек ойлауымыз керек. Рухани тәрбиенің орны бөлек.
Ал денсаулығына тікелей әсер ететін жәй – дұрыс тамақтануы,
жеміс-жидекке үйір болуы, дәріге емес, дәруменге, яғни,
витаминдерге, онда да жасандысына емес, табиғиларына жақын
жүруі.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz