Шошқа етін өндірутехнологиясына байланысты шошқаларға асылдандыру жұмысын ұйымдастырудың ерекшеліктері




Презентация қосу
Шошқа етін өндірутехнологиясына
байланысты шошқаларға
асылдандыру жұмысын
ұйымдастырудың ерекшеліктері.

Орындаған: Қожабекова Ф
Қабылдаған: Құсайынова Г
Жоспар:
1.Шошқа шаруашылығындағы асылдандыр
жұмысын жоспарлау.
2.Сұрыптау және іріктеу әдістерін меңгеру.
Мал тұқымын асылдандыру
дегеніміз белгілі бір мақсатқа
сәйкес ұйымдастырылған
Зоотехникалық әдістер:
сұрыпта мен жұп таңдау, мал
өсіру әдістері, белгілі бір
бағытта төлді
өсіру, мемлекеттік тұқым
Кітабы, сонымен қатар асыл
тұқымды шошқаларды
белгілі бір жоспарлы
жүйемен, аз өнім беретін
шошқалардың өнімін көтеру
үшін пайдаланылады.
Асыл тұқымды шошқа шаруашылықтары, таза шошқа
тұқымын өсірумен айналысады.
Келешекте таза тұқым өсірудің бірден-бір қолданып жүрген
Әдістердің бірі – тұқымды жабық(таза өзін ғана)өсіру.
Шошқаның көп тараған тұқымдары аймақ бойынша
аймақтық типтерге бөлінеді.
Асыл тұқым шаруашылықтарында
табынды жетілдіру жоспары негізінде 5
жылға жасалып, шаруашылықтың
келешектегі өндіріс жоспарымен
байланыстырылады.
Шошқа етін өндіру жұмысының асылдандыру тәсілдері
1. Сұрыптау
2. Жұп атңдау
3. Толықтырғыш төлді өсіру
Шошқа шаруашылығындағы
тұқым асылдандыру
жұмыстарына мыналар жатады;
А) табынды белгілі бір құрлымда
қолданылуына байланысты
іріктеу .
Б) таза тұқым өсіру мен
будандастыру үшін
қолданылатын қабандарды
таңдау .
В) толықтырғышмегежіндерге
баға беру мен сұрыптау
Г) жеке және топтық жұп
таңдауды ұйымдастыру.
Шошқа етін өндіру бойынша
мамандандырылған және
мамандырылмаған
Әрбір шаруашылықатта
аналық бас 2 топқа –
асылтұқымды және ұрпақ
өсіріп өндіру
Топқа бөлінеді. Асыл
тұқымды топ ұрпақ өсіріп
өндіру табынында мал
басын толықтыруды
Қамтамасыз етеді, ал ұрпақ
өсіріп өндіру тобы жас төлді
бордақылауға тапсырады.
Қазіргі кезеңде шошқа шаруашылығы жаңа қарқынмен,
өнеркәсіптік негізде
Өркендеп дамып келеді. Оның айғағы ретінде өнеркәсіптік
негізде құрылып мамандандырылған
Ірі шаруашылықта, сонмен қатар жаңадан құрылып
салынып жатқан және ескілеріне
Реконструкция жасалып кеңейтіліп, қазіргі заманға сәйкес
жаңа техологиялық
жабдықтармен толықтырылып отыр.
Шошқа тұқымын асылдандыру зауыттарның
міндеттері.
1. Өсіріліп жатқан шошқа тұқымдарын жетілдірумен
қатар жаңа тұқымдық топтар құру, аталық іздер мен
аналық ұялар
Жасау және оларды уақытында апробациялау.
2. Қабандар мен мегежіндерді өздерінің жеке
өнімділігімен және тұқымдарының сапасымен
тексеру.
Бұл жұмыстар белгілі бір тәртіппен, бірнеше қосалқы
шаруашылықтарда жүргізіледі.
3. Асыл тұқымды төлдеді, асыл тұқымды
шаруашылықтарда, мемлекеттік және қолдлан
Ұрықтандыру станцияларында, асыл тұқым
фермалары мен комплекстерінде, негізгі аналық
таптарын толықтырғыш ретінде өсіру.
4. Шошқаның өсіру әдістері селекциясын жетілдіру.
Назарларынңызға рахмет!!!

Ұқсас жұмыстар
ҚҰС ЕТІНІҢ ӨНІМДЕРІ
Шошқа малдарының гигенасы
Шошқаларды ұстау жүйелері
Мал шаруашылығының маңызы
Токсикологиялык маңызы және мөлшері
Қой шаруашылығын өндірістік негізде дамытудың еліміздегі ұтымды мысалдары
Ауыл шаруашылық малының дене бітімі, сыртқы пішіні және ішкі құрылысы
Шошка тілмесі кезіндегі қолданылатын биопрепараттар:
ШОШҚАНЫҢ БИОЛОГИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ШАРУАШЫЛЫҚ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ
ҚҰС ТҰҚЫМДАРЫ
Пәндер