Жылу беру тәсілдерінің етті жібіту жылдамдығына әсері




Презентация қосу
Жылу беру тәсілдерінің етті жібіту
жылдамдығына әсері
Орындаған:Мұрат Арманай
Нурланова Лима
Мырзалы Диас
Әлібекқызы Еркежан
Бигалева Дильназ
Серік Лаула
ЖОСПАРЫ
• Кіріспе
• Етті жібітудің ең көп тараған әдістері
• Өткізгіштік
• Конвекция
• Сәулелену
• Пайдаланған әдебиетер
• Қорытынды
Қолданылатын жылу беру әдісі Етті жібіту жылдамдығына
айтарлықтай әсер етуі мүмкін. Тоңазытқышта және суық суда
еріту баяу әдістер болып табылады, бірақ олар қауіпсіз және
жоғары сапалы ет береді. Микротолқынды пеште жібіту - ең
жылдам әдіс, бірақ бұл біркелкі емес жібітуге және мясо қатты
немесе құрғақ болуына әкелуі мүмкін. Етті қауіпсіз жібіту және
оның сапасын сақтау үшін нақты жағдайыңыз үшін қолайлы
жылу беру әдісін таңдау маңызды.
• Етті жібіту жылдамдығына бірнеше факторлар әсер етеді, соның ішінде жылу
беру әдісі. Етті ерітудің ең көп таралған әдістері:Тоңазытқышта жібіту: бұл
әдіс етті тоңазытқышқа салып, оны бірнеше сағат немесе күн бойы баяу
ерітуге мүмкіндік береді. Жібіту жылдамдығы салыстырмалы түрде төмен,
бірақ бұл әдіс қауіпсіз және ет сапасын сақтауға көмектеседі.Суық суда
жібіту: бұл әдіс етті суық суға арналған ыдысқа салып, суды тым жылы
болмас үшін әр 30 минут сайын ауыстыруды қамтиды. Бұл әдіс
тоңазытқышта жібітуге қарағанда жылдамырақ, бірақ көбірек назар
аударуды қажет етеді және дұрыс жасалмаса, САПАНЫҢ жоғалуына әкелуі
мүмкін.Микротолқынды пеште жібіту: бұл әдіс етті тез еріту үшін
микротолқынды пешті пайдалануды қамтиды. Бұл ең жылдам әдіс
болғанымен, ол біркелкі емес жібітуге және етті қатты немесе құрғақ етуге
әкелуі мүмкін.Бөлме температурасында жібіту: бұл әдіс етті ерігенше бөлме
температурасында қалдыруды қамтиды. Бұл әдіс ұсынылмайды, себебі ол
бактериялардың көбеюіне және тағамдық ауруларға әкелуі мүмкін
Өткізгіштік
• Өткізгіштік - бұл екі заттың тікелей жанасуы
арқылы жылудың берілуі. Етті үстел үсті немесе
кесу тақтасы сияқты жылы бетке қойғанда, оның
бетіндегі жылу өткізгіштік арқылы етке беріледі.
Жібіту жылдамдығы ет пен оның жанасатын
бетінің арасындағы температура
айырмашылығына, сондай-ақ материалдың жылу
өткізгіштігіне байланысты болады. Мысалы,
мұздатылған етті , қуыруға арналған табаға қою.
Жылу берудің бұл әдісі баяу, өйткені жылу еттің
бүкіл қалыңдығына өтуі керек, бірақ ол еттің
жұқа кесектерін жібіту үшін тиімді.
Конвекция
• Конвекция сұйықтықтардың немесе газдардың қозғалысы
арқылы жылуды беруді қамтиды. Етті конвекция әдісімен жібіту
кезінде етті ауасы айналатын ыдысқа немесе пешке салады.
Айналымдағы ауа етке жылу беріп, оның еруін тудырады . Жылу
берудің бұл әдісі өткізгіштікке қарағанда тиімдірек болуы
мүмкін, өйткені сұйықтық ет айналасында айнала алады және
жылуды біркелкі бере алады. Мысалы, мұздатылған етті жылы
суы бар ыдысқа салу оны ыстық бетке қойғаннан гөрі тезірек
жібітуге көмектеседі. Етті конвекция әдісімен жібіту
мұздатылған етті еріту үшін конвекциялық пешті(духовка)
немесе желдеткіш пешті пайдалануды қамтиды. Бұл әдіс тиімді,
себебі пештегі желдеткіш еттің айналасында ыстық ауаны
айналдырады, бұл оны біркелкі және тез ерітуге көмектеседі.
• Етті еріту кезінде оның пісіп кетпеуін
қамтамасыз ету үшін оны жиі тексеріп
тұру маңызды екенін ескеріңіз.
Сәулелену
• Сәулелеу арқылы етті жібітуге болады, бірақ бұл етті
жібітудің кең тараған әдісі емес. Сәулелену еттің мұз
кристалдарын ыдыратып, жібіту процесін
жылдамдататын иондаушы сәулеленудің әсерін қамтиды.
Радиация мұздатылған етке жылу беру үшін
микротолқындар немесе инфрақызыл сәулелер
сияқты электромагниттік толқындарды пайдалануды
қамтиды. Жылу берудің бұл әдісі үшеуінің ішіндегі
ең жылдамы болып табылады және етті радиация
арқылы жібіту бірнеше минутты алады. Дегенмен,
тасымалданатын жылу мөлшерін бақылау қиын
болуы мүмкін және температура тым жоғары болса,
етті шамадан тыс пісіру қаупі бар.
Қорытындылай келе, етті жібіту жылдамдығына қолданылатын жылу беру әдісі әсер етеді.
Өткізгіштік баяу, конвекция жылдамырақ, ал радиация ең жылдам. Етті жібіту кезінде ет түріне және
қажетті жібіту жылдамдығына сәйкес келетін жылу беру әдісін таңдау маңызды . Етті жібіту
жылдамдығы қолданылатын жылу беру әдісіне байланысты өзгеруі
мүмкін. Өткізгіштік конвекцияға немесе сәулеленуге қарағанда
баяуырақ болады, өйткені ол екі объект арасындағы тікелей жанасуға
негізделген, ол берілетін жылу мөлшерін шектей алады. Конвекция
мен радиация, керісінше, жылуды тезірек бере алады, өйткені олар
сұйықтықтардың қозғалысын немесе мұздатылған етке жылуды
оңайырақ жеткізе алатын электромагниттік толқындарды қамтиды.
Жылу беру әдісінен басқа, етті жібіту жылдамдығына әсер ететін басқа
факторларға еттің мөлшері мен пішіні, қоршаған ортаның
температурасы және мұздатылған еттің бастапқы температурасы
жатады. Жібітудің дұрыс әдістері еттің қауіпсіз және тиімді ерітілуін
қамтамасыз етіп, тағамдық аурулардың қаупін азайтады.
Пайдаланған әдебиеттер тізімі
• https://chat.openai.com/chat
• <Ет өнімдері> кітабы Джан Го И
Назарларыңызға рахмет!!

Ұқсас жұмыстар
Теріні жібіту. Теріні жүннен арылту
Химиялық реакция жылдамдығына температураның әсері
Теріні жүннен арылту
Тері топографиясы құрылысы және химиялық құрамы
Параметрлерді сырттай реттейтін үздіксіз культивирлеу Бокс-Уилсон әдісі жайлы
Малдың терісіне әсер ететін факторлар Жібіту үрдісінің мақсаты және жібітуге әсер ететін факторлар
Ақуыздың өзгеруі
Заттар алмасуының гормональді реттелуі. Гормональді реттелудің бұзылыстары
Құс етін жібіту
Эйнштейннің арнайы салыстырмалық теориясы
Пәндер