Тағам өндірісінде қолданылатын биологиялық активті қоспалар




Презентация қосу
ҚАЗАҚ ҰЛТТЫҚ АГРАРЛЫҚ ЗЕРТТЕУ УНИВЕРСИЕТІ

« Ветеринария » факультеті
Академик Н.О. Базанова атындағы физиология, морфология және
биохимия кафедрасы

Тағам өндірісінде қолданылатын биологиялық активті
қоспалар
Орындаған: Зайнидинова М
Тобы: ТПП21-09
Тексерген: Ережепова М.Ш
Жоспар:
• Кіріспе
• Негізгі бөлім:
ББЗ түсінігі
ББЗ түрлері және маңызы
• Қызықты мәліметтер
• Қорытынды
• Пайдаланылған әдебиеттер
Биологиялық активті
қосылыстар (БАҚ) - адамның
немесе жануардың организмінде
жүріп жатқан биологиялық
процесстерге катысатын
заттар болып табылады. Олар
біріншілік (витаминдер, майлар,
көмірсулар, ақуыздар) жане
екіншілік (алколоид, гликозид,
дубильді заттар) биосинтез
өнімдері болып табылады.
• Ферменттер организм жасушаларының барлығында бар, олар күрделі химиялық
реакцияларды ыдыратуды тездетеді.
• Дәрумендер организмде және одан тыс көкөністер, жеміс-жидектердің т.б.
құрамында бар. Дәрумендер - организмнің тіршілік қабілеті үшін қажетті заттар,
олар адамның дене және ой еңбегін арттырады, оның өсуі мен дамуын, ауруға қарсы
тұруын қамтамасыз етеді.
• Ішкі секреция бездерінің өнімдерін (инсулин,
тироксин, гидрокортизон т.б.) гормондар
деп атайды. Олар қан арқылы бүкіл денеге
тарап, гормондық реттеу тетігін
қалыптастырады. Жеке торшаларда
түзіліп, солардың өзіне ғана әсер ететін
физиологиялық белсенді заттарды
торшалық гормондар дейді. Ал торшаларда
түзіліп, ұлпаларға жайылып, олардың
қызметіне әсер ететін физиологиялық
белсенді заттарды ұлпалық гормондар
немесе гистогормондар деп атайды.
• Дүниежүзілік Денсаулық сақтау Ұйымының мәліметі
бойынша, адамның денсаулық жағдайы 12 пайыз
мемлекеттің денсаулық сақтау жүйесі деңгейіне, 18
пайыз тұқымқуалаушылық факторларға, 20 пайыз өмір
сүру салтына, 50 пайыз тамақтануға байланысты
болады екен. Адамның күнделікті тағамдық рационында
күніне 600-дей нутриент болуы керектігі ғылыми
дәлелденген. Бірақ үйлесімді тағамдық рационды көп
адам толық қамтамасыз ете алмайды. Осы кезде
биологиялық белсенді қоспаларды қолдануға болады.
• Ғылыми деректерге сүйенсек, биологиялық белсенді қоспалар —
тағамдық және дәрілік өсімдіктердің концентраты, жеке немесе тағамға
құрамын байыту үшін қосылып қолданылатын аурудың алдын-алу мен
ағзаның жалпы жағдайын жақсартуға арналған табиғи немесе табиғиға
жақын заттар компоненті, жануартекті, минералды, өсімдіктекті
шикізаттан химиялық синтез жолмен алынған, табиғи тағамдық және
биологиялық белсенді заттардың қосындысы.
• Әуелі тағамдануды рационализациялау үшін қолданылады. Оның ішінде,
тағаммен жеткіліксіз түскен нутриенттер, яғни, аминқышқылдары, көп
қанықпаған май қышқылдары, витаминдер, макро-микроэлементтер, тағамдық
талшықтар, экстрактивті заттар жетіспеушілігін толтыру және тағам мен
энергетикалық қатынасты оптималды ету мақсатында ұсынылады. Сондай-ақ,
рационның калориялылығын төмендету арқылы дене салмағын реттеу
мақсатында да қолданылады. Себебі, кейбір биологиялық белсенді қоспалар
тәбетті төмендету қасиетіне ие. Кейбірі науқастың тағамдық заттарға деген
физиологиялық қажеттілігін қанағаттандырады. Созылмалы аурулар кезінде
зат алмасу процестерінің бұзылысын алдын-алып, қоршаған ортаның қолайсыз
жағдайларына ағзаның тұрақтылығын қамтамасыз етеді. Ағзадан токсикалық
немесе бөгде заттарды шығаруға көмектеседі. Ағзаның иммундық жүйесі
жұмысын күшейтіп, жалпы жағдайды жақсартады, тонусын көтереді.
https://youtu.be/JNFGC3hQV7s
Қорытынды:
Пайдаланылған әдебиеттер:

1. Шевелуха В.С., Калашникова Е.А., Воронин Е. С. др.
Сельскохозяйственная биотехнология. 2-е изд. М. Высшая школа, 2010.

2. Щелкунов С.Н. Генная инженерия. Новосибирск. Изд - во.
Новосибирского государственного университета. 2012.

3. Загоскина Н.В., Назаренко Л.В., Е.А. Калашникова, Живухина
Е.А.Биотехнология : теория и практика. Учебное пособие. Москва.
«Оникс». 2009,496 с.

4. Нечаев А.П., Траубенберг Светлана Евгеньевна, Кочеткова Алла
Алексеевна, Нечаев А.П. тамақ химия, 2003

Ұқсас жұмыстар
БАҚ тағам өндірісінде қолдану
Өсімдіктердегі ферменттердің рөлі ерекше - олар көптеген химиялық реакциялардың катализаторлары
Биологиялық белсенді қоспаларды тағам өнеркәсібінде қолдану
Тағамдық қоспалар өндірісінде биотехнологияның ролі
Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі туралы
Тағамдық бояулар мен консерванттар
Ашытқы өндірісі
БАҚ тағам өнеркәсібінде
Тағамның санитариялық қауіпсіздігіндегі ветеринариялық қызметтің маңызы
Макарон өнімдерін өндіру технологиясы
Пәндер