Термиялық өңдеудің хлорофиллге әсері: құрылым, түс және фотосинтез


Slide 1

Термиялық өңдеу кезінде хлорофиллдің өзгеруі

Даулетбаева Меруерт

Slide 2

Хлорофилл дегеніміз не

Хлорофилл - жасыл пигмент, өсімдіктердің негізгі фотосинтетикалық пигменті. Ол хлоропласттарда болады және фотосинтез процесінде негізгі рөл атқарады. Бұл пигмент көмірқышқыл газы мен суды органикалық заттарға айналдыру үшін қажет жарық энергиясын сіңіреді.

Slide 3

Өсімдіктердегі хлорофиллдің маңызы

Фотосинтезді қамтамасыз ету

Хлорофилл жарықты жұтып, оны энергия өндіру үшін пайдаланады.

Оттегі өндірісі

Хлорофилл өсімдіктер оттегін шығаратын фотосинтез процесіне көмектеседі.

Қоректік заттардың өндірісі

Хлорофилл өсімдіктердің тіршілігіне қажетті қоректік заттарды өндіру үшін маңызды.

Slide 4

Термиялық өңдеу және оның хлорофиллге әсері

1

Түс өзгеруі

Қыздырған кезде хлорофилл жасыл түсін жоғалтып, сары немесе қоңырға айналады.

2

Концентрацияның төмендеуі

Жоғары температура хлорофиллдің бұзылуына және оның өсімдіктегі мөлшерінің төмендеуіне әкеледі.

3

Фотосинтезге әсері

Хлорофиллдің жоғалуы өсімдіктің жарық сіңіретін пигменттің болмауына байланысты фотосинтез жасау қабілетін әлсіретеді.

Slide 5

Қыздырған кезде хлорофилл түсі өзгереді

Түсті өзгерту процесі

Қыздырған кезде хлорофилл түсі өзгере бастайды, жасылдан сарыға және қоңырға ауысады.

Температураның әсері

Жоғары температура хлорофилл пигменттерін бұзады, бұл оның түсінің өзгеруіне әкеледі.

Жарыққа реакция

Жарық әсері термиялық өңдеу кезінде хлорофиллдің түсіне де әсер етеді.

Slide 6

Қыздырғанда хлорофилл құрылымының өзгеруі

Сыртқы өзгерістер

Қыздырған кезде хлорофилл ашық-жасыл түсін жоғалтып, бозғылт сарыға айналады.

Хлорофилл бөлшектерінің құрылымы да жоғары температура әсерінен өзгерістерге ұшырайды.

Ішкі өзгерістер

Тәжірибе көрсеткендей, қыздыру хлорофиллдің молекулалық құрылымының бұзылуына әкеледі.

Атомдар арасындағы байланыстар жойылып, хлорофиллдің химиялық қасиеттері өзгереді.

Slide 7

Нәтижелер мен қорытынды

Термиялық өңдеудің хлорофиллге әсерін зерттей келе, хлорофиллдің құрылымы мен түсінің өзгеруі фотосинтезге айтарлықтай әсер етеді деген қорытындыға келуге болады.

Бұл нәтижелердің ауыл шаруашылығы мен тамақ өнеркәсібінде маңызды практикалық салдары бар, өсімдік өнімдерін өңдеуге неғұрлым мұқият қарауды талап етеді.


Ұқсас жұмыстар
Термиялық аспаздық өңдеу: әдістері және қоректік құндылыққа әсері
Металлдарды термиялық өңдеу: түрлері, режимдері және қасиеттерге әсері
Мұнай қабатына бу және ыстық судың термиялық әсері: технологиялар мен механизмдер
Дәріс 5. Фотосинтез: ұғымы, дамуы, маңызы және сыртқы факторлардың әсері
Фотоэффект, жарық қысымы және жарықтың химиялық әсері: фотон және фотосинтез
Зертханалық жұмыс №3: Шектеуші факторлардың фотосинтез қарқындылығына әсері (11-сынып, модельдеу-сабағы)
Фотосинтез: хлоропласттар, пигменттер және АТФ синтезі
Фотосинтез: тарихы, сатылары және тіршіліктегі маңызы
Фотосинтез: жарық және қараңғы сатылары, анаболизм мен катаболизм, пигменттер мен маңызы
Жүйке жүйесінің қызметі: темперамент, зерде және түс көру
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz