Қымыздық (Radix Rumicis) тамырынан тұндырма алу технологиясын әзірлеу және сапасын бағалау


Slide 1

КеАҚ «Қарағанды медицина университеті»

Фармация мектебі

тақырыбы:

ҚЫМЫЗДЫҚ ЖЫЛҚЫ ТАМЫРЫНАН (RADIX RUMISIS) МИКСТУРА ДАЙЫНДАУ ТЕХНОЛОГИЯСЫ

Абуталыкова Фариза Сапабековна

Қарағанды 2023 ж.

Ғылыми жетекші:.

Slide 2

Жұмыстың өзектілігі:

2

Қымыздық жылқы тамыры (RadixRumicis)

Slide 3

3

Дәрілік шүйгішөп негізінде ең көп таралған гомеопатиялық препараттар- шүйгіншөп тұндырмалары (Tinctura Valerianae simplex), шүйгіншөп сығындысы (таблетка), шүйгіншөп тамыры мен тамырсабақ жинағы- Valerianae officinalis Rhizomata cum radicibus.

Ақ жылқы тұндырмасы

Ақ жылқы сығындысы

Ақ жылқы тамыры мен тамырсабақ жинағы

Қымыздық жылқы өсімдік шикізаты бар фармацевтикалық нарықтағы өнімдер

Slide 4

Шүйгіншөп тұндырмасын өндіруші кәсіпорындар

4

Тіркеу нөмірі

Сауда атауы

Өндіруші

Мөлшері және қаптамасы

1.

РК-ЛС-5№009391

Шүйгіншөп тұндырмасы

«ТОО «Шаншаров-фарм», Казақстан

30 мл қызғылт сары шыны құтыларға;

2.

РК-ЛС-5№003142

Шүйгіншөп тұндырмасы

«ТОО «Фармация 2010», Қазақстан

30 мл қызғылт сары шыны құтыларға;

3.

РК-ЛС- 5№013753

Шүйгіншөп тұндырмасы

АО «Химфарм», Қазақстан

25мл қызғылт сары шыны құтыларға;

4.

РК-ЛС- 5№010590

Шүйгіншөп тұндырмасы

«Фарм. компания Ромат», Қазақстан

25, 40 мл қызғылт сары шыны құтыларға;

5.

РК-ЛС- 5№020170

Шүйгіншөп тұндырмасы

«Борисов медициналық препараттар зауыты», Беларусь

50 мл қызғылт сары шыны құтыларға;

Қазақстанда тіркелген өндіруші кәсіпорын

Slide 5

Жұмыстың мақсаты және міндеті

5

Slide 6

Жылқы қымыздықтың химиялық құрамы

антрахинон

флаваноидтар

рутин

танидтер

Аскорбин

қышқылы

6

Slide 7

Шикізаттың сандық көрсеткіштері

7

Ұсақталған шикізат

Тұтас шикізат

Көрсеткіштер

Мөлшері

Ылғалдылық

13% - дан аспайды

Жалпы күл

10% - дан аспайды

Хлорсутек қышқылында ерімейтін күл

5% -дан аспайды

Шикізаттың ұсақталуы

5% - дан аспайды

Бөгде қоспалар

5% - дан аспайды

Органикалық қоспа

1% - дан аспайды

Slide 8

Шүйгіншөп тұнбасын дайындау технологиясы

8

Сурет 1, 2, 3. Босин әдісімен шикізаттан тұндырма алу барысы

Slide 9

Шүйгіншөп тұндырмасын өндірудің технологиялық сызбасы:

9

ҚЖ. 1 Өндірісті дайындау

ҚЖ. 1. 1 Жұмыс орны және құрал-жабдықтарды дайындау

ҚЖ. 1. 2 Персоналды дайындау

ҚЖ. 2. 1 Шүйгіншөп ұсақталынады

ҚЖ. 2. 2 Шүйгіншөп електен өткізіледі

ҚЖ. 2. 3 Экстрагентті дайындау

ҚЖ. 2 Шикізатты және экстрагентті

дайындау

ТЖ. 3 Тұндырманы алу

ТЖ. 3. 1 Перколяция

ТЖ. 4 Тұнбаны тұндыру

ТЖ. 4. 1 Сүзу және тұндыру

ТЖ. 4. 2 Фильтрлеу

БТЖ. 5 Буып-түю, таңбалау, жөнелту

кезеңдері

БТЖ. 5. 1 Флакондарға құю

БТЖ. 5. 2 Таңбалау

Карантиндік сақтау қоймасы

Мб

Мб. Хб. Тб

Тб

Тб

Шығындар.

Шығындар.

Шығындар.

Мб. Хб. Тб

ҚЖ- қосалқы жұмыс

ТЖ- технологиялық жұмыс

БТЖ- буып-түю, таңбалау, жөнелту кезеңдері

Slide 10

Шүйгіншөп тұндырмасының өндірудің аппараттық сызбасы

10

Slide 11

Дәрілік шүйгіншөп тұндырмасын алудың материалдық балансы:

11

Шығындалады

Алынды

Шикізат пен аралық өнімдердің атауы

Көрсеткіш

Соңғы өнім, қалдықтар мен шығындар атауы

Көрсеткіш

1

2

3

4

1 - саты. Шикізатты дайындау

Шүйгіншөп

200 г

Шүйгіншөп шикізаты

185, 3 г

Шығын

11, 7 г

Барлығы

200 г

Барлығы

200 г

2 - саты. Экстрагентті дайындау

Тазартылған су

310 мл

Тазартылған су

309, 4 мл

Шығын

5, 4 мл

Этил спирті 96%

690 мл

Этил спирті 96%

662, 9 мл

Шығын

4, 5 мл

Барлығы

1000 мл

Барлығы

1000 мл

3 - саты. Тұндырманы алу

Шүйгіншөп тұндырмасы:

Экстрагент (Этил спирті 70%)

813, 45 мл

Шүйгіншөп тұндырмасы:

997, 07 мл

Шүйгіншөп шикізаты

185 г

Шығын

1, 38 г

Барлығы

998, 45 мл

Барлығы

998, 45 мл

4 - саты. Тұндырманы фильтрлеу

Шүйгіншөп тұндырмасы

990 мл

Шрот

21, 5мл

Шүйгіншөп тұндырмасы

963, 1 мл

Шығын

5, 4мл

Барлығы

990 мл

Барлығы

990 мл

Технико-экономикалық көрсеткіштер

Технологиялық шығым

96, 07 %

Технологиялық шығын

3, 92%

Шығын коэффициенті

1, 04%

Технологиялық шығым: ղ=g2/g1*100%

Технологиялық шығын:

Шығын коэффициенті: Кшығ=g1/g5

Slide 12

ҚР МФ талабы бойынша дәрілік шүйгіншөп тұндырмасының сапасын бағалау:

Көрсеткіштер

Рұқсат етілген шекті көрсеткіштер

Нәтиже

1

Сипаттама

(ҚР МФ т. 3)

Қызыл- қоңыр түсті сұйықтық, өзіне тән спецификалық иісі, ащы дәмі бар.

Сәйкес келеді

2

Сапалық реакция

Терпеноидтарға реакция

(ҚР МФ т. 3)

0, 1 мл затқа 0, 9 мл спирт 96 %, 0, 5 мл фосфор-молибден қышқылы 5% спирт ерітіндісі, 0, 5 мл концентрацияланған күкірт қышқылы қосылады және мұқият араластырылады; ашық жасыл бояу пайда болады.

Сәйкес келеді

3

Құрғақ қалдық, г/л

(ҚР МФ т. 3)

3 кем емес

3, 5

4

Спирт тығыздығы, %

(ҚР МФ т. 3)

65 кем емес

69, 0

5

Экстрактивті заттар, %

(ҚР МФ т. 3)

25 кем емес

29

6

Қаптама

(ҚР МФ т. 3)

25 мл қоңыр шыны бөтелкелер. Әр бөтелке қолдану жөніндегі нұсқаулықпен бірге босатылды.

Сәйкес келеді

7

Сақталуы

(ҚР МФ т. 3)

Жақсы тығындалған бөтелкелерде салқын, жарықтан қорғалған жерде.

Сәйкес келеді

12

Slide 13

Қорытынды:

Дәрілік шүйгіншөп шикізатынан Босиннің реперколяция әдісімен тұндырма жасалды.

Шүйгіншөп тұндырмасын өндірудің зертханалық регламенті жасалынды. Соның ішінде: технологиялық, аппаратуралық сызбалары, материалдық баланс есептелінді.

ҚР МФ талабы бойынша дәрілік шүйгіншөп тұндырмаға сапалық бағалау көрсеткіштері: этил спиртінің тығыздық мөлшері - 69%, экстрактивті зат мөлшері - 29% сонымен қоса, құрғақ қалдық - 3, 5% анықталды.

13

Slide 14

Жарияланған басылымдар

14

Атауы

Баспа, журнал (атауы, №, жылы, беттерi), авторлық куәліктің, патенттің №

Баспа табақтар / бет

Авторлардың аты-жөні

Технология получения лекарственной формы настойки

валерианы

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі

«Bolashaq» академиясы

279 бет

Ж. Б. Суйнбековна

Жетекші:

Х. И. Итжанова

Slide 15

Нормативтік құжаттар

15

Slide 16

Назарларыңызға рахмет!


Ұқсас жұмыстар
Дәріханалық жағдайда тұндырма және қайнатпаларды алу технологиясының негіздері
Критериалды бағалау технологиясын қолданудағы оқушының рөлі
Көмешбұлақ ауылы (Сайрам ауданы, Оңтүстік Қазақстан облысы) жағдайында дәндік жүгеріден жоғары өнім алу технологиясын әзірлеу
Діни экстремизм мен терроризмнің алдын алу мақсатында қоғамдық-гуманитарлық пәндерді оқытудың тиімді технологиясын әзірлеу
Жергілікті галофит өсімдіктерінен биогаз алу технологиясын зерттеу және экономикалық-экологиялық бағалау
Бағалау саясаты және критериалды бағалау критерийлерін әзірлеу әдістемесі
Критериалды бағалау және білім беру сапасын қамтамасыз ету
AGREE критерийлері бойынша клиникалық нұсқаулардың методологиялық сапасын бағалау
Педагогикалық квалиметрия және білім сапасын сандық бағалау әдістері
Мейіргерлік практикада сыни ойлауды дамыту технологиясын қолдану: әдістер мен бағалау критерийлері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz