Семіздік және қант диабеті кезінде тамақтандыру


Slide 1

Батыс Қазақстан Мемлекеттік Медицина Университеті ИӨЖ Тақырыбы: «Семіздік және қант диабеті кезінде тамақтандыру». №8 және 9 столдардың сипаттамасы.

Орындаған: Баймұратова Гүлзат

728 топ

Ақтөбе 2017 жыл

Slide 2

Жоспары

I. Кіріспе

II. 1. Семіздіктің түрлері

2. Дәрежелері

3. Диетотерапия

4. Рацион варианттары

5. Қант диабеті, этиология,

патогенезі, клиникасы.

6. Диетотерапия.

III. Қорытынды

IV. Қолданылған әдебиет

Slide 3

Кіріспе

Жалпы семіздік ауруы БДДСҰ мәліметтері бойынша экономикалық дамыған елдерде 30% тұрғындар 20% салмақ қосады. Әсіресе балалық шақтағы семіздік мәселесін шешу қиын. Семіздік атеросклероз, гипертониялық ауру, қант диабеті сияқты аурулардың қауіптілік факторы болып саналады. Мұндай аурулар өте ерте жасында қайтыс болады. Әр түрлі елдерде өткен эпидемиологиялық зерттеулердің нәтижелері, семіздікті маңызды медико-әлеуметтік проблема екендігін көрсеткен.

Slide 4

Семіздіктің түрлері

Біріншілік 80%

(Алиментарлы-экзогенді)

2. Екіншілік - эндокриндік, церебральды аурулар

Slide 5 Slide 6

Біріншілік семіздік

Организмге тамақ арқылы түсіп, энергошығындары аз болғанда пайда болады. Семіздік дамуына алиментарлы өзге баланс әкеледі. Тамақтану режимінің бұзылысына жатады: кешкі уақытта тәуліктік калорияның негізгі бөлігін қабылдау, сирек көп мөлшерде тағам қабылдау. Артық тамақтану баланың алғашқы айларында және тіпті жүктілік кезінде негізгі жүйелердің қалыптасуына теріс әсер етеді.

Slide 7

Диетотерапия

Мақсаты: организмде теріс энергетикалық балансты қалыптастыру және физикалық белсенділікті арттыру

Slide 8

Семіздік кезіндегі емдік тамақтану келесідей болу керек:

Көмірсу мен майды азайту есебінен энергетикалық бағалығы аз рацион тағайындау. (25-50%)

Белок рационда азаймайды, 1кг салмаққа 1, 5г дейін көбейтіледі. (400-500г)

Көмірсуларды азайту 100-200г дейін

Майлар шектеу 80г

Бос сұйықтық 1-1, 2м

Ас тұзы 5-8г

Тағам қолдануға бақылауды әлсірететін, тәбетті жоғарлатып, энергия көзі болатын алкоголь сусындарды алып тастау.

Тәбетті қоздыратын азық-түліктер мен тағамдарды алып тастау

Slide 9

1-2 дәрежелі семіздік кезіндегі диета

1-ші таңғы ас:

ұсақталған сәбіз

алма дәмімен сырник

- белокты нан

сүт пен шай

2-ші таңғы ас:

- теңіз жапырағы мен омлет - алма шырыны

Slide 10

3-ші түскі ас: - винегрет - вегетариандық щи - бефстрогандық - картофельді пюре - қатқан нан - итмұрын қайнатпасы 4-ші сәскелік ас: - қызылша, ұсақталған көкөністер 5-ші кешкі ас: - қайнатылған ет - сүтті қарақұмық ботқасы - белокты нан - сүт пен шай

Slide 11

3-4 дәрежелі семіздік кезіндегі диета

1-ші таңғы ас: - қайнатылған балық

- көкөністер мен жемістермен

винегрет

- белокты нан

- майсыз айран

2-ші таңғы ас: - майсыз ірімшік

- сүт

3-ші түскі ас: - картоп пен қиярдан салат

- вегетариандық рассольник

- бауырдан бефстроган

- сәбіз пюресі

- қатқан нан

- алманың шырыны

Slide 12

4-ші сәскелік ас: - қырыққабат пен алманың салаты

5-ші кешкі ас: - ірімшіктен белокты омлет

- жасыл бұршақ

- белокты нан

- майсыз айран

3-4 дәрежелі семіздік кезіндегі диета

Slide 13

№8 стол.

Көмірсу әсерінен рацион энергиялық құнарлығын төмендету, әсіресе тез сіңіретін, жартыла майларды азайту, ал ақуыз қалпында қалады. Бос сұйықтықты азайту және тәбетті қоздыратын заттарды азайту.

Химиялық құрамы және энергиялық құнарлығы ( бір күндік рацион) .

* ақуыз- 90-110г

* майлар-80г

* көмірсу-150г

* энергиялық құнарлығы-1700-1800ккал

Slide 14

Ұсынылатын тағамдар мен өнімдер:

* қара бидай нан, ақуыз-кебекті нан(100-150г) .

* көкөністі сорпа аз мөлшерде дақылдар қосумен, борщ.

* аптасына 2-3 рет аздаған етті жіне балық сорпасынан көже 250-300г дейін.

* еттің майлы емес түрлері, құс еті, суға қайнатылған балық, теңізтағамдары-150-200г дейін күніне. Сүт және қышқыл сүт өнімдері, ірімшік, сыр-майлы емес түрлері.

* жемістер және көкөністер кең түрде қолданылады, жиі шикі ретінде.

Slide 15

Тиым саналатын тағамдар:

- бидай ұнынан жоғары және 1-ші сорт түрлер.

- картоп, дақылды сорпа, ірі бұршақ, макарон көжелері.

- еттің майлы түрлері, балық және құс еті.

- шұжық, қақталған тағамдар, етті және балықты консерв тағамдары.

- майлы ірімшік, сыр, қаймақ, күріш, манка ботқасы, сұлы жармасы, макаронды тағамдар, ірі бұршақ, тәтті жидектер.

- қант, кондитерлік өнімдер, тоспа, бал, тәтті шырындар, какао.

- етті және кулинарлық май.

- майлы және ашты қоспа, соус, майонез, барлық дәмдеуіштер мен тағамдық қоспалар.

Slide 16

Қорытынды

Семіздікпен ауыратын балаларға көбінесе диетамен бірге

Жаяу серуендеу

Жүру

Таңертеңгі жаттығулар

Физикалық белсенділік қажет.

Тамақты аса сәндеп беруге болмайды, өйткені баланың тәбетін ашып, көп жегісі келетін сезім пайда болады. Сондай ақ тамақтану барысын асықпай ішуге үйрету.

Slide 17

Қант диабеті.

Балалардағы қант диабеті 2 түрі болады: инсулинге тәуелді және инсулинге тәуелді емес. Балаларда көбінесе инсулинге тәуелді түрі кездеседі. Қант диабеті- ұйқы безінің β клеткаларының инсулинді аз мөлшерде шығаруына байланысты зат алмасуының, әсіресе көмірсулар алмасуының бұзылуымен сипатталатын созылмалы ішкі секреция безінің ауруы. Балалар арасындағы ең жиі кездесетін аурудың бірі. Диабетпен барлық жастағы балалар ауырады, соның ішінде 5-13 аралығындағы балаларда бұл кесел жиірек байқалады.

Инсулин - ұйқы безінен, дәлірек айтсақ, β- жасушалардан бөлініп шығатын гормон.

Slide 18 Slide 19

Аурудың дамуын жоғарылататын

жағдайлар

Атеросклероз

стресс

Аллергия

семіздік

Аз

қимылдау

Slide 20 Slide 21

Инсулиннің қалыпты

бөлінуі

Инсулин бөлінуініңазаюы

(қант диабетінде)

Slide 22 Slide 23

Глюкозадан гликоген түзілісін ынталандырады,

глюкозаның аэробтық тотығу жолын белсендіреді

(организмді қуатпен ќамтамасыз ету, ацидоздан

қорғау

Инсулин белок түзілісін де арттырады, майлық тіндерде липогенез құбылысын күшейтеді. Калийдің клеткаларға енуін күшейтсе, керісінше бүйректің магний шығаруын тежейді.

Slide 24 Slide 25

1 адамға шаққандағы

ҚД-мен аурушаңдық

Slide 26

1-ші типті

қант диабеті

Бұл балалар мен

жасөспірімдерге тән ауру. Өзіндік ерекшеліктері: басталуы-жедел; инсулин препаратынсыз өмір сүру мүмкіндігі жоқ; кетоацидозға бейім

Slide 27

1-ші типті

ҚД-ның

80% вирустық

Ин-я(паротит,

Коксаки,

қызылша,

қызамық. . . т. б)

20% түрлі

химикаттардан,

емшектен

ерте айрылған

балаларда

Slide 28

Патогенезі: Организмде инсулин қалыпты жағдайда көмірсуларының алмасуын, қанттардың сіңірілуін реттейді. Қантты диабетте ұйқы безінің инсулинді аз мөлшерде шығаруымен байланысты бұл үдеріс бұзылады: көмірсулары толық сіңірілмей қандағы қанттың мөлшері жоғарлайды (гипергликемия), көмірсуларының майға айналу процессі аяқталмағандықтан қанда жартылай қорытылған- кетонды денелер көбейеді (кетонемия) . Қалыпты қандағы қанттың мөлшері- 5, 5 ммоль/л, кетондар-0, 05-0, 1 г/л дейін болады. Қандағы қанттың мөлшері 11, 1ммоль/л асса қант зәрде анықтала бастайды (қалыптыда зәрде қант анықталмайды) глюкозурия.

Slide 29

Қант диабет басталады. Қант диабеті балаларда ауыр түрде өтеді. Аурудың асқынулары інің балалардағы ерекшеліктері: ауру жедел, белсенді түрде жиі кездеседі.

Клиникасы. Қантты диабетке тән алғашқы пайда болатын белгілер:

полидипсия-қатты шөлдеу(тәулігіне 3-4 л дейін сұйықтық ішу) .

Полиурия-жиі және көп мөлшерде зәр бөлу (3 л-ге дейін) . Зәр ақшыл түсті, қант араласу салдарынан тығыздығы жоғарлайды, полиурия салдарынан никтурия және энурез байқалады.

Полифагия - баланың тәбеті жоғарлайды, көп тамақ жейді, бірақ соған қарамастан бала салмақ қоспайды.

Бұл белгілер негізгі белгілер триадасы болып табылады,


Ұқсас жұмыстар
Подагра және семіздік кезіндегі мамандандырылған мейіргерлік көмек
Хирургиялық науқастардың тамақтануы
Потенциалды диабет
Бүйрек аурулары
Артық салмақ
Қант диабеті
Науқастың тамақтануын ұйымдастыру
Науқастарды тамақтандыру
Стационардағы сырқаттардың емдік тамақтарын ұйымдастыру
Қуаттық қартаю теориясы
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz