Семіздік және қант диабеті кезінде тамақтандыру



Батыс Қазақстан Мемлекеттік Медицина Университеті ИӨЖ Тақырыбы: «Семіздік және қант диабеті кезінде тамақтандыру». №8 және 9 столдардың сипаттамасы.
Орындаған: Баймұратова Гүлзат
728 топ
Ақтөбе 2017 жыл

Жоспары
I. Кіріспе
II. 1. Семіздіктің түрлері
2. Дәрежелері
3. Диетотерапия
4. Рацион варианттары
5. Қант диабеті, этиология,
патогенезі, клиникасы.
6. Диетотерапия.
III. Қорытынды
IV. Қолданылған әдебиет

Кіріспе
Жалпы семіздік ауруы БДДСҰ мәліметтері бойынша экономикалық дамыған елдерде 30% тұрғындар 20% салмақ қосады. Әсіресе балалық шақтағы семіздік мәселесін шешу қиын. Семіздік атеросклероз, гипертониялық ауру, қант диабеті сияқты аурулардың қауіптілік факторы болып саналады. Мұндай аурулар өте ерте жасында қайтыс болады. Әр түрлі елдерде өткен эпидемиологиялық зерттеулердің нәтижелері, семіздікті маңызды медико-әлеуметтік проблема екендігін көрсеткен.

Семіздіктің түрлері
Біріншілік 80%
(Алиментарлы-экзогенді)
2. Екіншілік - эндокриндік, церебральды аурулар


Біріншілік семіздік
Организмге тамақ арқылы түсіп, энергошығындары аз болғанда пайда болады. Семіздік дамуына алиментарлы өзге баланс әкеледі. Тамақтану режимінің бұзылысына жатады: кешкі уақытта тәуліктік калорияның негізгі бөлігін қабылдау, сирек көп мөлшерде тағам қабылдау. Артық тамақтану баланың алғашқы айларында және тіпті жүктілік кезінде негізгі жүйелердің қалыптасуына теріс әсер етеді.

Диетотерапия
Мақсаты: организмде теріс энергетикалық балансты қалыптастыру және физикалық белсенділікті арттыру

Семіздік кезіндегі емдік тамақтану келесідей болу керек:
Көмірсу мен майды азайту есебінен энергетикалық бағалығы аз рацион тағайындау. (25-50%)
Белок рационда азаймайды, 1кг салмаққа 1, 5г дейін көбейтіледі. (400-500г)
Көмірсуларды азайту 100-200г дейін
Майлар шектеу 80г
Бос сұйықтық 1-1, 2м
Ас тұзы 5-8г
Тағам қолдануға бақылауды әлсірететін, тәбетті жоғарлатып, энергия көзі болатын алкоголь сусындарды алып тастау.
Тәбетті қоздыратын азық-түліктер мен тағамдарды алып тастау

1-2 дәрежелі семіздік кезіндегі диета
1-ші таңғы ас:
ұсақталған сәбіз
алма дәмімен сырник
- белокты нан
сүт пен шай
2-ші таңғы ас:
- теңіз жапырағы мен омлет - алма шырыны

3-ші түскі ас: - винегрет - вегетариандық щи - бефстрогандық - картофельді пюре - қатқан нан - итмұрын қайнатпасы 4-ші сәскелік ас: - қызылша, ұсақталған көкөністер 5-ші кешкі ас: - қайнатылған ет - сүтті қарақұмық ботқасы - белокты нан - сүт пен шай

3-4 дәрежелі семіздік кезіндегі диета
1-ші таңғы ас: - қайнатылған балық
- көкөністер мен жемістермен
винегрет
- белокты нан
- майсыз айран
2-ші таңғы ас: - майсыз ірімшік
- сүт
3-ші түскі ас: - картоп пен қиярдан салат
- вегетариандық рассольник
- бауырдан бефстроган
- сәбіз пюресі
- қатқан нан
- алманың шырыны

4-ші сәскелік ас: - қырыққабат пен алманың салаты
5-ші кешкі ас: - ірімшіктен белокты омлет
- жасыл бұршақ
- белокты нан
- майсыз айран
3-4 дәрежелі семіздік кезіндегі диета

№8 стол.
Көмірсу әсерінен рацион энергиялық құнарлығын төмендету, әсіресе тез сіңіретін, жартыла майларды азайту, ал ақуыз қалпында қалады. Бос сұйықтықты азайту және тәбетті қоздыратын заттарды азайту.
Химиялық құрамы және энергиялық құнарлығы ( бір күндік рацион) .
* ақуыз- 90-110г
* майлар-80г
* көмірсу-150г
* энергиялық құнарлығы-1700-1800ккал

Ұсынылатын тағамдар мен өнімдер:
* қара бидай нан, ақуыз-кебекті нан(100-150г) .
* көкөністі сорпа аз мөлшерде дақылдар қосумен, борщ.
* аптасына 2-3 рет аздаған етті жіне балық сорпасынан көже 250-300г дейін.
* еттің майлы емес түрлері, құс еті, суға қайнатылған балық, теңізтағамдары-150-200г дейін күніне. Сүт және қышқыл сүт өнімдері, ірімшік, сыр-майлы емес түрлері.
* жемістер және көкөністер кең түрде қолданылады, жиі шикі ретінде.

Тиым саналатын тағамдар:
- бидай ұнынан жоғары және 1-ші сорт түрлер.
- картоп, дақылды сорпа, ірі бұршақ, макарон көжелері.
- еттің майлы түрлері, балық және құс еті.
- шұжық, қақталған тағамдар, етті және балықты консерв тағамдары.
- майлы ірімшік, сыр, қаймақ, күріш, манка ботқасы, сұлы жармасы, макаронды тағамдар, ірі бұршақ, тәтті жидектер.
- қант, кондитерлік өнімдер, тоспа, бал, тәтті шырындар, какао.
- етті және кулинарлық май.
- майлы және ашты қоспа, соус, майонез, барлық дәмдеуіштер мен тағамдық қоспалар.

Қорытынды
Семіздікпен ауыратын балаларға көбінесе диетамен бірге
Жаяу серуендеу
Жүру
Таңертеңгі жаттығулар
Физикалық белсенділік қажет.
Тамақты аса сәндеп беруге болмайды, өйткені баланың тәбетін ашып, көп жегісі келетін сезім пайда болады. Сондай ақ тамақтану барысын асықпай ішуге үйрету.

Қант диабеті.
Балалардағы қант диабеті 2 түрі болады: инсулинге тәуелді және инсулинге тәуелді емес. Балаларда көбінесе инсулинге тәуелді түрі кездеседі. Қант диабеті- ұйқы безінің β клеткаларының инсулинді аз мөлшерде шығаруына байланысты зат алмасуының, әсіресе көмірсулар алмасуының бұзылуымен сипатталатын созылмалы ішкі секреция безінің ауруы. Балалар арасындағы ең жиі кездесетін аурудың бірі. Диабетпен барлық жастағы балалар ауырады, соның ішінде 5-13 аралығындағы балаларда бұл кесел жиірек байқалады.
Инсулин - ұйқы безінен, дәлірек айтсақ, β- жасушалардан бөлініп шығатын гормон.


Аурудың дамуын жоғарылататын
жағдайлар
Атеросклероз
стресс
Аллергия
семіздік
Аз
қимылдау


Инсулиннің қалыпты
бөлінуі
Инсулин бөлінуініңазаюы
(қант диабетінде)


Глюкозадан гликоген түзілісін ынталандырады,
глюкозаның аэробтық тотығу жолын белсендіреді
(организмді қуатпен ќамтамасыз ету, ацидоздан
қорғау
Инсулин белок түзілісін де арттырады, майлық тіндерде липогенез құбылысын күшейтеді. Калийдің клеткаларға енуін күшейтсе, керісінше бүйректің магний шығаруын тежейді.


1 адамға шаққандағы
ҚД-мен аурушаңдық

1-ші типті
қант диабеті
Бұл балалар мен
жасөспірімдерге тән ауру. Өзіндік ерекшеліктері: басталуы-жедел; инсулин препаратынсыз өмір сүру мүмкіндігі жоқ; кетоацидозға бейім

1-ші типті
ҚД-ның
80% вирустық
Ин-я(паротит,
Коксаки,
қызылша,
қызамық. . . т. б)
20% түрлі
химикаттардан,
емшектен
ерте айрылған
балаларда

Патогенезі: Организмде инсулин қалыпты жағдайда көмірсуларының алмасуын, қанттардың сіңірілуін реттейді. Қантты диабетте ұйқы безінің инсулинді аз мөлшерде шығаруымен байланысты бұл үдеріс бұзылады: көмірсулары толық сіңірілмей қандағы қанттың мөлшері жоғарлайды (гипергликемия), көмірсуларының майға айналу процессі аяқталмағандықтан қанда жартылай қорытылған- кетонды денелер көбейеді (кетонемия) . Қалыпты қандағы қанттың мөлшері- 5, 5 ммоль/л, кетондар-0, 05-0, 1 г/л дейін болады. Қандағы қанттың мөлшері 11, 1ммоль/л асса қант зәрде анықтала бастайды (қалыптыда зәрде қант анықталмайды) глюкозурия.

Қант диабет басталады. Қант диабеті балаларда ауыр түрде өтеді. Аурудың асқынулары інің балалардағы ерекшеліктері: ауру жедел, белсенді түрде жиі кездеседі.
Клиникасы. Қантты диабетке тән алғашқы пайда болатын белгілер:
полидипсия-қатты шөлдеу(тәулігіне 3-4 л дейін сұйықтық ішу) .
Полиурия-жиі және көп мөлшерде зәр бөлу (3 л-ге дейін) . Зәр ақшыл түсті, қант араласу салдарынан тығыздығы жоғарлайды, полиурия салдарынан никтурия және энурез байқалады.
Полифагия - баланың тәбеті жоғарлайды, көп тамақ жейді, бірақ соған қарамастан бала салмақ қоспайды.
Бұл белгілер негізгі белгілер триадасы болып табылады,
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz