Асқазан сілемейлі



анатомия физиологиялық қуыс ерекшеліктері ауыз, тамақ, өңеш, асқазан.
Болатбекова Нұрай Дт-201

Асқорыту мүшелері
Асқорыту жүйесі асқорыту мүшелері мен асқорыту бездерінен тұрады. Адамда асқорыту жүйесінің ұзындығы 8-10м. Ол ауыз қуысы, жұтқыншақ, өңеш, асқазан, ашішек және тоқішек болып бөлінеді. Ас қорыту мүшелерінің іші қуыс, түтікке ұқсас. Ас қорыту мүшелері негізінен 3 қабаттан тұрады.
Сырткы
қабаты-
шажырқай
бекінетін
дәнекер ұлпасы
сірнелі қабат.
Ортанғы
қабат- асқорыту
жолымен
қозғалысын қамтамасыз ететін
біріңғайсалалы
бұлшық ет
қабаты.
Ішкі қабаты-
эпителий ұлпасынан түзілген, сілемейлі қабықша болып, жасушалары ішек арнасына сілекей
бөледі.

Ауыз қуысы
Астың өңделуі ауыз қуысынан басталады. Ауыз қуысы сырт жағынан-ерін мен ұрт, ішкі жағынан тістер ж/е қызылиек, жоғары жағы қатты ж/е жұмсақ таңдай, төменгі жағы тіл ж/е ауыз түбінен, артқы бөлігі жұтқыншақпен жалғасады.
Тіл
Жұтқыншақ
Түтік пішінді қуыс, бұлшықетті мүше. Жұтқыншақ мойын омыртқаларының алдыңғы жағында орналасқан. Ересек адамда оның ұзындығы жобамен 11-13 см.
Жұтқыншақтың төменгі бөлігі тарылып өңешпен жалғасады. Жұтылған тамақ жұтқыншақ арқылы өңешке, ал тыныс ал, анда ауа жұтқыншақ арқылы көмейге өтеді. Жұтқыншақ екі бүйіріндегі тесіктер арқылы ортаңғы құлақ қуысымен жалғасқан. Жұтқыншақтың ауыз қуысымен жалғасқан жерінде бозғылт-қызыл түсті бадамша бездер (миндалина) орналасқан. Олар ірі лимфа түйіндерінен түзіліп, қорғаныштық қызмет атқарады. Бадамшалардың іші ликоциттерге толы болады. Олар тағам немесе ауамен түскен микробтарды жояды. Егер бадамшалар қабынса, қызметі бұзылады. Бадамшалар лимфа жүйесіне жатады.

Өңеш
Өңеш - ұзындығы 25 сантиметрдей іші қуыс бұлшықетті мүше. Оның
жоғарғы бөлімі жұтқыншақпен, төменгі бөлімі қарынмен жалғасады. Өңешті
астарлап жатқан сілемейлі қабықшасы көп қабатты эпителиймен қапталған.
Эпителийлердің ұзын қатпарлары тамақ өткен кезде өңешті кеңейтеді.
Өңештің ортаңғы бұлшықетті қабықшасының көп бөлігі бірыңғайсалалы
бұлшықет ұлпасынан тұрады. Осы бұлшықеттердің толқын тәрізді оқтын-оқтын жиырылуы нәтижесінде тағам асқазанға түседі. Өңеш көкеттің
ортасындағы тесіктен өтіп, құрсақ қуысындағы қарынмен жалғасады.

Асқазан
Асқазан-құрсақ қуысының жоғары бөлімінің сол жағында, көкеттің астында орналасқан асқорыту жолының кеңейген мүшесі. Асқазан-іші қуыс қалың бұлшықетті мүше. Ол жоғарғы жағынан өңештен, төменгі жағынан ашішектің басталар жері ұлтабармен жалғасады. Асқазанның қабырғасындағы біріңғайсалалы бұлшықет талшықтары үш түрлі бағытта орналасқан. Ішкі қабаты-қиғаш, ортанғысы-сақина тәрізді, ал сыртқысы-ұзынынан орналасқан. Асқазанның ішкі сілемейлі қабығындағы қатпалар арасында көптеген ұсақ бездер бар. Бұл бездер үш түрлі жасушалардан түзілген. Біріншісі ферменттер, екіншіс і тұз қышқылын, үшіншілері сілемей бөліп шығарады. Асқазанның өңешпен және ұлтабармен (он екі елі ішек) жалғасқан жерінде сақина тәрізді бұлшықеттер болады.

Үстіңгі жақсүйек
Тіл
Жұтқыншақ
Сілекей бездері
Астыңғы жақсүйек
Кеңірдек
Өңешке түскен ас
Бауыр
Асқазан
Өт қабы
Ұлтабар
Ашішек
Ұйқыбез
Тоқішек
Тікішек
Астың өңешпен жылжуы
Жарып көрсетілген асқазанның сілемейлі қабығы
Ашішектің сілемейлі қабығы
Ашішектің сілемейлі қабығындағы бүрлер.

Ашішек
Ашішек-асқазан мен тоқішекті жалғастыратын түтік пішінді бұлшықетті мүше. Оның ұзындығы ересек адамдарда 5-6 метрдей. Ашішек үш бөлікке: ұлтабар, ашішек және мықынішекке бөлінеді. Ашішектің асқазаннан басталған 25-30 см бөлігі-ұлтабар деп аталады. Ұлтабарға бауырдан келетін өт қабының және ұйқыбездің өзегі ашылады.
Ашішек пен мықынішектің сілемейлі қабығында ішек сөлін бөлетін түтік тәрізді көптеген бездер жіңішке өсінділер-ішек бүрлері болады. Ашішек қабырғасының бұлшықет талшықтарының ырғақты жиырылып босаңсуы ішектегі тамақтың алға қарай жылжуына мүмкіндік береді. Астың қорытылмаған бөлігі тоқішекке өтеді.

Тоқішек
Тоқішектің ұзындығы шамамен 1, 3 метрдей ашішектен екі есе жуан. Тоқішектің басталған жері бүйен деп аталады. Бүйеннің төменгі шетінде ұзындығы 8-9 смдей құрт пішінді соқырішек болады. Тоқішек соқырішек, жиекішек және тікішек деп бөлінеді. Тоқішектің сыртында қалың май қабаты болады, оның сілемейлі қабықшасында қатпарлы көптеп кездеседі. Тоқішек тікішекпен аяқталады.

Асқорыту бездері.
Асқорыту бездеріне үш жұп сілекей бездері, бауыр және ұйқыбез жатады. Асқорыту бездерінен бөлінетін сұйықтықты сөл(секрет) деп атайды.
Бауыр мен сілекей бездері-сыртқы секреция бездеріне, ал ұйқы безі- аралас бездерге жатады. Олар өздерінен бөлінетін сөлді арнайы өзектері арқылы асқорыту мүшелеріне бөледі.
Бауырдан-өт
Сілекейден-сілекей
Ұлтабардан-панкреатин сөлі бөлінеді.
Асқорыту безнен бөлінетін сөлдің құрамында күрделі органикалық заттарды қарапайым заттарға дейін ыдырататын ерекше заттар болады. Оларды ферменттер деп атайды.

Сілекей
Сілекей-тұтқыр, түссіз сұйықтық. Ол тамақты көрген кезден бастап бөлінеді. Сілекей құрамында көмірсуларды ыдырататын фермент-амилаза, бактерияларды жоятын лизоцим ферменті болады.
Асқазан ж/е ішек сөлі.
Асқазан сөлі түссіз, иіссіз сұйықтық. Оның 97-98 пайызын су, 1 пайызға жуығын ферменттер, қалған бөлігін тұз қышқылы ж/е минералды тұздар құрайды. Тамақ ауызға түскесін қарын сөлі шартсыз рефлекс арқылы бөліне бастайды. Пепсин- асқазан сөлінің негізгі ферменті болып, нәруыз молекулаларын аминқышқылдарына дейін ыдыратады.
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.

Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz