Ішек жұмысын реттеуге арналған рацион


Slide 1

Диета 3 стол: Ішек жұмысын реттеуге арналған рацион

Диета 3 стол - бұл ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартуға арналған емдәм. Ол іш қатумен және ас қорытудың созылмалы ауруларымен ауыратын адамдарға арналған. Диета 3 стол ішектің перистальтикасын жақсартады, нәжістің тұрақты болуына ықпал етеді және жалпы ас қорытудың жағдайын жақсартады. Емдәмді бастамас бұрын дәрігермен кеңесу қажет!

АБ

по Айдана Байтханова

Slide 2

Негізгі принциптер

1

Талшықты тағамдар

Диета 3 стол талшықты көп тағамдарға баса назар аударады. Талшық ішектің қозғалысын ынталандырады және нәжістің жұмсақ болуына көмектеседі. Көкөністер, жемістер, дәнді дақылдар мен бұршақ дақылдары талшықтың негізгі көздері болып табылады.

2

Сұйықтықтың жеткілікті мөлшері

Күніне кем дегенде 1, 5-2 литр су ішу керек. Сұйықтық ішектің қозғалысын жеңілдетеді және нәжістің жұмсақ болуына ықпал етеді. Судан басқа, шырын, компот, шай ішуге болады.

3

Тағамды жиі, аз-аздап жеу

Күніне 5-6 рет аз-аздап тамақтану керек. Бұл ас қорыту жүйесін артық жүктемеден сақтайды және ішек қозғалысын тұрақтандырады.

Slide 3

Рұқсат етілген тағамдар

Көкөністер

Барлық көкөністер, әсіресе, талшыққа бай көкөністер - қырыққабат, сәбіз, қияр, асқабақ, брокколи, шпинат, қызылша.

Жемістер

Жемістер: алма, алмұрт, өрік, шабдалы, қара өрік, шие, бүлдірген, қарақат, құлпынай, банан.

Дәнді дақылдар

Талшыққа бай дәнді дақылдар: сұлы, күріш, қарақұмық, жарма. Бірақ күріш пен жарманы тек қайнатылған түрінде жеуге болады.

Slide 4

Шекаралық тағамдар

Ет

Арық еттер: қоян еті, тауық еті, сиыр еті (майсыз) . Етті қайнатып, пісіріп, буға пісіріп жеуге болады.

Балық

Барлық майсыз балық түрлері. Балықты қайнатып, пісіріп, буға пісіріп жеуге болады.

Сүт

Сүт, айран, йогурт. Қышқыл сүт өнімдері ішектің жұмысын жақсартады, бірақ шектен тыс тұтынуға болмайды.

Жұмыртқа

Күніне бір жұмыртқа жеуге рұқсат етіледі. Жұмыртқаны қайнатып, омлет түрінде жеуге болады.

Slide 5

Тыйым салынған тағамдар

Майлы тағамдар

Майлы ет, майлы балық, май, сары май, шошқа майы. Бұл тағамдар ішектің жұмысын ауырлатады.

Қуырылған тағамдар

Қуырылған картоп, қуырылған тауық, қуырылған балық. Қуырылған тағамдар ішектің жұмысын нашарлатады.

Тәтті тағамдар

Қант, бал, шоколад, тәтті тоқаштар, торттар. Тәтті тағамдар ішектің қозғалысын бұзады және ас қорытуды ауырлатады.

Газдалған сусындар

Газдалған сусындар, шырындар. Газдалған сусындар ішектің жұмысын нашарлатады және іштің кебуіне әкелуі мүмкін.

Slide 6

Диета 3 столдың артықшылықтары

1

Іш қатуды жеңілдетеді

Диета талшыққа бай тағамдарға баса назар аударады, бұл ішектің қозғалысын ынталандырады және нәжістің жұмсақ болуына ықпал етеді.

2

Ас қорытуды жақсартады

Диета тағамды дұрыс сіңіруге және ас қорыту процесін жеңілдетуге көмектеседі.

3

Иммунитетті нығайтады

Диетаға көп мөлшерде жемістер мен көкөністер кіреді, олар организмді витаминдер мен минералдармен қамтамасыз етеді және иммундық жүйені нығайтады.

Slide 7

Диета 3 столды қалай ұстану керек

Дәрігермен кеңесіңіз

Диета 3 столды бастамас бұрын дәрігермен кеңесу қажет. Ол сізге жеке ерекшеліктеріңізге сай келетін емдәмді жасауға көмектеседі.

Күнделікті рационды жоспарлаңыз

Күнделікті рационды жоспарлау сізге емдәмді ұстануды жеңілдетеді. Тағамдардың алуан түрін таңдап, оларды әр түрлі жолмен дайындаңыз.

Суды жеткілікті мөлшерде ішіңіз

Күніне кем дегенде 1, 5-2 литр су ішу керек. Сұйықтық ішектің қозғалысын жеңілдетеді және нәжістің жұмсақ болуына ықпал етеді.

Slide 8

Қорытынды

Диета 3 стол іш қатуды жеңілдетуге және ас қорытуды жақсартуға арналған тиімді емдәм. Оның артықшылығы - ол дәмді және әртүрлі тағамдарды тұтынуға мүмкіндік береді. Алайда, емдәмді бастамас бұрын дәрігермен кеңесу қажет. Дұрыс тамақтану және сау өмір салтын ұстану іш қатуды болдырмауға және жалпы денсаулықты жақсартуға көмектеседі.


Ұқсас жұмыстар
Қажетті заттар
Емдік тамақтанудағы стандартты емдәмдер жүйесі
Қазақстанда йод жетіспеушілігі үлкен проблема
Клизма көмегімен қоректік ерітінділерді енгізу
Көктемде тамақтану
Гормондардың биохимиясы. Тағам қорытылу реттелуінің биохимиялық механизмдері асқазан- ішек жолдың гормондары
Кетоз аурулары жайында мағлұматтар
Ашытқы жасаушылардың биохимиялық мүмкіндіктері
Эндокриндік жүйе
Сиырдың шикі сүтіне және кілегейдің органолептикалық қасиеттеріне әсер ететін зоотехникалық және ветеринарлық факторлар
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz