Файл қосу

Есептерді теңдеу құру арқылы шығару

Пән: Математика


Имангалиева Алтынгүл Қажияқпарқызы.

Ж.Молдағалиев атындағы №2 орта жалпы білім беретін мектептің бастауыш сынып
мұғалімі.

Математика 4 сынып.

Сабақтың тақырыбы: Есептерді теңдеу құру арқылы шығару.

Сабақтың мақсаты:
Білімділігі:
Есепті шығаруда теңдеу құру арқылы шығартып,
оқушылардың білімдерін
бекіту.
Дамытушылығы:
Оқушылардың таным қабілеттерін, зейіндерін,
белсенділіктерін дамыту.
Тәрбиелігі:
Оқытудың өмірмен байланысын нығайту, ұжымда бірлесе бірге
жұмыс істеуге
тәрбиелеу, өз бетінше жұмыс жасауға төселдіру, алған
білімін пайдалана білуге,
тапқырлыққа тәрбиелеу.
Сабақ түрі: ойын сабақ..
Сабақ типі: білім,білік дағдыларын тиянақтау, жүйелеу.
Сабақ әдістері: жеке, өзіндік, ұжымдық жұмыстар.
Сабақ көрнекілігі: слайд тапсырмалары, интерактивті тақта.
Пәнаралық байланыс: ана тілі, дүниетану.
Сабақтың барысы:
1. Ұйымдастыру кезеңі:
Оқушылардың назарын сабаққа аудару.
2. Психологиялық дайындық..
-Балалар бір-бірлеріңе қандай жақсы тілектер айтар едіңдер?
/ балалар кезектесіп, жақсы тілектер айтады/
- Мен саған ашық аспан тілеймін!
- Мықты денсаулық тілеймін!
-Мен бақыт тілеймін!
-Нұрлы күн тілеймін! т.б.
Нұрлы күн сендер секілді әдепті, ұқыпты, тапқыр балаларға аямай нұрын
төгіп тұр.
/Күннің суретін слайдпен көрсету .№ 1/
Нұрлы күннің әкелген сиқырлы сандықшасы бар екен.Сандықшаны ашып,ішінде не
бар екенін білу үшін мына жұмбақты шешейік. / слайд №2/
Айқасқан екі таяқ,
Тұрады жоқты сұрап. / Жауабы: х- икс./
Сандықшада бүгінгі сабақтың жоспары шығады./слайд №3/
- Бүгінгі сабағымыз ерекше өтпек.Осы жоспар бойынша жұмыс жасаймыз.
Жоспары:
1.Бәйге.
2 Жұмыла көтерген жүк жеңіл.
3. Білгенге маржан, Білмеске арзан.
4. Бойы сергектің , ойы да сергек.
5. Еңбек түбі- береке.
6. Қызықты есептер.
7. Сандық ақпараттар.
Дәптерімізді ашып, күн жадын, тақырыпты жазайық. .
I. « Бәйге» ойыны./өткенді қайталау/ /слайд №4//
1.Қарама-қарсы қабырғалары өзара тең геометриялық фигураны қалай
атаймыз?/тік төртбұрыш/
2. Ауданды қалай табамыз? / ұзындығы мен енін көбейтеміз./
3. Көлемді қалай табамыз? / ұзындығын,енін,биіктігін көбейтеміз./
4. Фигураның периметрін қалай табамыз? / барлық қабырғаларын қосамыз./
5. Жылдамдықты қалай табамыз?/қашықтықты уақытқа бөлеміз/
6. Теңдеу дегеніміз не? /Теңдеу дегеніміз құрамына енетін әріптің мәнін
табу керек болатын теңдік./ Неше түрі бар? /2 түрі./
2. Жұмыла көтерген жүк жеңіл. / слайд №5/
Есеп шығару. Оқулықпен жұмыс.
1-тапсырма.
-Есеп не жайында?
-Есепте не белгілі?
-Есепте нені табу керек?
Х-бұл ағасының жасы.
Х-3- бұл қарындасының жасы.
Х-3=8 –құрылуға тиісті теңдеу./Интерактивті тақтаға жазу./ / слайд №6/
Қ- 8 жас 3 жас кіші Ш: 1) 8+3=11
А-? 2)Х-3=8
Х=8+3
Х= 11
11-3=8
Ж: Ағасы 11 жаста.
-Ал өзіміз неше жастамыз? Қай жылы дүниеге келдік, сол жылды разрядтық
қосылғыштарға жіктейміз.
1999=1000+900+90+9
№ 2 / слайд № 7/
Малдың жас ерекшеліктеріне қарай аталуы.
Құлын-биенің жас төлі.
Жабағы-жас құлынды алты айға толған соң, күзде жабағы деп атайды.
Бұзау- сиырдың төлі.
Торпақ- сиыр төлінің бір жасқа келгенге дейінгі ортақ атауы.
-Есеп не жайында?
- Есепте не белгілі?
-Есепте тағы не белгілі?
- Есеп не сұрайды?
-Шешуін бірден таба аламыз ба?
-Неліктен?
Торпақ-16-3 ? бірдей.
Жабағы-?, 2а
Ш: х +2 =16-3
Х+2= 13
Х= 13-2
Х = 11
11+2=16-3
13=13
Ж: 13 жабағы өсірді.
3. Білгенге маржан, Білмеске арзан. / слайд №8 Орал қаласы/
-Қазақстан Республикасында неше облыс бар?/14/
-Біздің облысымыз қалай аталады? /Батыс Қазақстан облысы./
-Қай қалада тұрамыз? / Орал қаласы/
-Қай жылы құрылды? Жер көлемі қанша? / 1613ж . Батыстан шығысқа дейін-585
км. Солтүстіктен оңтүстікке дейін-425 км.Жер көлемі облыс бойынша 8-орын./
- Неше аудан бар? / 12 аудан/
№ 3
Оқулықпен жұмыс. Оқыту, талдау. Сызба сызу.
S= 300 км Ш: 2*х+2*60=300
t = 2 сағ 2*х+120=300
v=60 км/сағ 2*х = 300-120
v= ? км/сағ 2*х =180
х = 180:2
х = 90
2*90+2*60=300
Ж: 90 км/сағ.
4. Бойы сергектің, ойы да сергек.
«Баспалдақ» ойыны. / тез есептеу./ / слайд №9/

5. Еңбек түбі-береке.
№ 5
Жол -80 км Ш: 1) 80:5= 16 км / 1
күні/
I –күні – 5/1 2) 80: 4һ=20км
/2күні/
II- күні -4/1 ?км 3) 16+20= 36 км
/2күнде/
Қалғаны-? 4) 80-36= 44км /
жөнделмеген жол./
80-
(80:5)+(80:4)=44км
Ж: 44 км жол жөнделмеген.

№ 6 / Интерактивті тақтаға түрлі түсті бояумен сызып, жазу.//слайд №
10./
Кесінді: ОК,ОЕ.
Сәулелер:ОА, ОС, ОД, ОВ, ЕВ,КД,ЕС,КА.
Түзулер: АД,СВ.

№7 /слайд №11/
S = 300 км Ш: 80+70= 150 км/сағ
V = 70км/сағ 300км: 150км/сағ=
2сағ.
V= 80км/сағ
t = ?

Ж: 2сағ.
6. Қызықты есептер.

1. Атасы мен әжесінің екеуінің туған күндері бір күнде. Бірақ олар құрдас
емес.Неге?
2..Су жағасында тауықтың, үйректің 7 балапаны келді. Суда бірақ 5 балапан
жүзіп жүр.Сонда екі балапан қайда? /2балапан тауықтікі/
3.Жаңа жыл дастарқанына біздің мектепте263 дана алма даярланды.Егер
мерекеге86 ұл және одан 2есеартық қыз бала келсе, барлық балаға алма жете
ме?
Ш: 86*2=172 /қыз/
172+86=258
263-258=5
Ж: Алма жетеді, 5алма қалады.
7. Сандық ақпараттар.
Сандарға қарап, оқушылар өз ойларын айтады.
8. Үйге тапсырма . № 4 119-бет.
9. Бағалау.
10. Қорытындылау. Сабақ аяқталды.

Батыс Қазақстан облысы.

Орал қаласы.




Ұқсас жұмыстар
Теңдеу, оны шешу. жанама түрде тұжырымдалған есептерді теңдеу арқылы шығару
Құрылған теңдеудің түбірлерін табу
АЛГЕБРАЛЫҚ ТЕҢДЕУЛЕР ЖӘНЕ ОЛАРДЫ ШЕШУ ӘДІСТЕРІ
Теңдеулер шешу
Математика пәніне-омж, 3 сынып, 1 модуль
Есетпі теңдеу құру арқылы шығару. 4 сынып
Есепті теңдеу құру арқылы шығару
Мәтінді есептерді шешу
Орта мерзімді жоспар математика. 3 сынып
Екі айнымалысы бар сызықтық теңдеулер жүйесін қосу тәсілімен шешуге есептер шығару
Пәндер