Сабақ жоспары :: Әртүрлі

Файл қосу

Мата өңдеу технологиясы

Технология - 5 сынып, аптасына - 1 сағат, жылына - 34 сағат

Рет №
Сабақ №
Сабақ тақырыбы
Сағат саны
Мерзімі
Ескерту
I

Кабинетте жалпы тәртіп сақтау, қауіпсіздік техникасы ережелері, санитарлық-гигиеналық талаптар және еңбек қауіпсіздігі
1

1
1
Мектеп шеберханасында жалпы тәртіп сақтау ережелері

II

Тағам әзірлеу технологиясы
4

2
1
Ас үй мен ас үйдің жабдықталуына; дайын тағамдардың сақталуына қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптар.
Танысу. 5 сыныпта экономика сабағында біз не туралы білеміз?
1

3
2
Ыстық сусындар: шай, кофе, какао, кисель
1

4
3
Жаңа піскен көкөністерден тағамдар дайындау.
Бұрын өтілген материалды қайталау.
1

5
4
Ашық , жабық бутербродтарды дайындау
1

III

Маталармен танысу. Мата өңдеу технологиясы. Тігін машинасымен жұмыс жасау
17

6
1
Маталармен танысу, мақта және зығырдың қасиеттері.
Қазақстан Республикасы - әлемдік ынтымақтастық бөлігі
1

7
2
Қауіпсіздік техникасы ережелері
1

8
3
Ылғалды - жылулық өңдеу.
Қазақстан Республикасы - әлемдік ынтымақтастық бөлігі
1

9
4
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен танысу.
1

10
5
Қағаздан қарапайым жаймалық өрім тоқу макетін жасау, матаның өңі жағын анықтау.
Экономика қандай болады?
1

11
6
Қазақтың ұлттық ою-өрнектері, ою түрлері және дайындау реттілігі.
1

12
7
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен жұмыс істеу.
Экономика қандай болады?
1

13
8
Қолмен орындалатын инешаншымдар мен тігімдер, тігіс түрлерінің орындалу технологиясы.
1

14
9
Қарапайым тігістерді орындау: көшіру, көктеу, бүгіп көктеу.
Қазақстан Республикасы - халықаралық саудаға қатысушы
1

15
10
Қарапайым тігістерді орындау: жапсырып тігу, торлау, айқас және тізбек тігіс
1

16
11
Тігін машиналардың түрлері, жұмыс істеу ережелері, машинамен жұмысты орындауда техникалық қауіпсіздік ережелері.
Мемлекет және экономика
1

17
12
Тігін машинасын жұмысқа дайындау, тігін машинасымен жұмыс
1

18
13
Машина тігістерінің түрлері, терминалогиясы, машина тігістеріне қойылатын талаптар.
Мемлекет және экономика
1

19
14
Машина тігістерін орындау: сырып тігу, ашық және жабық қиықты бүгіп тігу
1

20
15
Машина тігістерін орындау: жабық қиықты жапсырып тігу, жөрмеу, шеттіктеу тігісі.
Ақшалар. Ақшаның пайда болу тарихы.
1

21
16
Жапсырма өрнекті ирек тігіммен өңдеу
1

22
17
Жапсырма өрнекті торлау тігісімен өндеу.
Қазақстан Республикасының валютасы
1

IV

Тұрғын үйдің ішкі көрінісі
2

23
1
Тұрғын үйдің (үй, пәтер) сипаттамалық ерекшеліктері, пәтердің жабдықталуы
1

24
2
Асүй, жатын бөлме, асхананың ішкі көрінісін дайындау.
Ақша не істей алады? Ақша қандай болуы керек?
1

V

Киім және аяқкиім күтімі. Жеке бас гигиенасы
1

25
1
Салауатты өмір салты, киім мен аяқкиім күтімі
1

VI

Көкөніс өсіру - өсімдік шаруашылығының бір саласы
3

26
1
Маңызды көкөніс дақылдары, нәрлілік және емдік қасиеттері.
Ақшаны сақтау жолдары
1

27
2
Көкөніс дақылдарын өсірудің ерекшеліктері: пияз, сарымсақ, қияр, қызылша, шалқ, ан, қызанақ, қырыққабат
1

28
3
Бөлме жағдайында көшеттер отырғызу, көкөністерді өсірудің реттілігі(жәшікте немесе гүлсауытта)
Банктік жүйе. Мемлекет бюджеті. Инфляция.
1

VII

Жоба
6

29
1
Шығармашылық жобаны таңдау және негіздеу, тақырыбын таңдау
1

30
2
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа
Ақшалар тақырыбы бойынша материалдарды қайталау.
1

31
3
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа
1

32
4
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау
Бұрын өтілген материалды қайталау. Қорытынды сабақ.
1

33
5
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау
1

34
6
Жобаны қорғау
Экскурсиялар
1

барлығы
34

Технология (қыз балаларға арналған) 5 сыныптың соңында оқушылар:

1)асүй мен асхана қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптарды;
2) азық - түліктерді өңдеу; қазіргі асүй жабдықтарының түрлерін;
3) бутерброд пен ыстық сусындар дайындау технологиясы мен түрлерін;
4) көкөністердің тағамдық құндылығын;
5) тоқыма талшықтарының жіктелуін;
6) матаның өңі мен тіріс жағын;
7) матаның негіз жібін, өңі мен теріс жағын анықтау;
8) мата, жіп, ине таңдауды;
9) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
10) матаны сырып тігу, бастыра тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді,
11) ішкі көрініс, сәулет қысқаша мәліметтерді;
12) ұлттық салт - дәстүрлерді;
13) тұрғын үйдің ішкі көрінісін әрлеу, әсемдеу тәсілдерін;
14) мақта мен зығыздардан тігілген киімдер күтімін;
15) аяқкиімді күту тәсілдерін;
16) киімді күтідің шартты белгілерін;
17) маңызды көкөніс дақылдарын ( пияз тектес, асқабақ тектес, асханалық);
18) көшеттерді отырғызу ережелерін (қырыққабат, бұрыш, баклажан, қызанақ);
19) жобаны таңдаудың себебін (мәселелері, қажеттілігі) міндетін, қолдану аймағын;
20) халық шығармашылығының түрлерін;
21) жобаны дағды, білім алудағы шығармашылық жұмыс ретінде, халық дәстүрі мен тарихына құрмет ретінде білу/түсіну тиіс.
1) асүй құрал - жабдықтармен жұмыс істеуді;
2) сыртқы түріне қарап азық - түлектердің сапасын анықтауды;
3) тағам өнімдерін механикалық және жылумен өңдеуді;
4) жұмыртқа, көкөністерден жасалған тағамдар, бутерброд және ыстық сусындар дайындауды;
5) матаның түрлерін анықтауды;
6) мата, жіп, ине таңдауды;
7) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
8) матаны сырып тігу, бастыра тігу, бүгіп тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді;
9) сәндік және әрлеу жұмыстарын орындауды;
10) жиһазды орналастыру, түстерді таңдауды;
11) киім тазалау және дақтарды кетіруді;
12) киімге қарапайым жөндеу дұмыстарын жүргізуді;
13) киімді жөндеудің тиімді тәсілдері және оны күтудің құралдарын таңдауды;
14) бөлме жағдайында көшеттер отырғызуды;
15) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
16) тұқымның өнгіштігін тексеруді;
17) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
18) шығармашылық қызметте өзінің мүмкіндіктерін бағалауды;
19) жобаны дайындау, туындаған идеяны жүзеге асырылатын нәтижесәне дейін жеткізу бұйым дайындауды;
20) жасалған жұмысты бағалауды;
21) құрақ техникасын орындау, кілемше, панно, көрпе, майлық, үйкекті(заттың астына қоятын бұйым) тігуге байланысты жұмысты технологиялық жағынан дұрыс орындауды;
22) дайын бұйымды әсемдеуді меңгеру тиіс

Ұқсас жұмыстар
Тік белдемшені үлгі бойынша пішу
Бұйым етегін өндеу
Окрошка дайындау
Өңірлерді бөлек пішілген өңірастылықтармен өңдеу
Күнтізбелік жоспар. 8 сынып
Тік белдемше бөліктерінің пішімдерін өңдеуге дайындау
Маталармен танысу
Құрақ құрау технологиясы 5 сынып
Топтық бағалау. Сабақтың тақырыбы
Жүн және жібек маталар туралы түсінік
Пәндер