Сабақ жоспары :: Әртүрлі
Файл қосу
Мата өңдеу технологиясы
Технология - 5 сынып, аптасына - 1 сағат, жылына - 34 сағат
Рет №
Сабақ №
Сабақ тақырыбы
Сағат саны
Мерзімі
Ескерту
I
Кабинетте жалпы тәртіп сақтау, қауіпсіздік техникасы ережелері, санитарлық-гигиеналық талаптар және еңбек қауіпсіздігі
1
1
1
Мектеп шеберханасында жалпы тәртіп сақтау ережелері
II
Тағам әзірлеу технологиясы
4
2
1
Ас үй мен ас үйдің жабдықталуына; дайын тағамдардың сақталуына қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптар.
Танысу. 5 сыныпта экономика сабағында біз не туралы білеміз?
1
3
2
Ыстық сусындар: шай, кофе, какао, кисель
1
4
3
Жаңа піскен көкөністерден тағамдар дайындау.
Бұрын өтілген материалды қайталау.
1
5
4
Ашық , жабық бутербродтарды дайындау
1
III
Маталармен танысу. Мата өңдеу технологиясы. Тігін машинасымен жұмыс жасау
17
6
1
Маталармен танысу, мақта және зығырдың қасиеттері.
Қазақстан Республикасы - әлемдік ынтымақтастық бөлігі
1
7
2
Қауіпсіздік техникасы ережелері
1
8
3
Ылғалды - жылулық өңдеу.
Қазақстан Республикасы - әлемдік ынтымақтастық бөлігі
1
9
4
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен танысу.
1
10
5
Қағаздан қарапайым жаймалық өрім тоқу макетін жасау, матаның өңі жағын анықтау.
Экономика қандай болады?
1
11
6
Қазақтың ұлттық ою-өрнектері, ою түрлері және дайындау реттілігі.
1
12
7
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен жұмыс істеу.
Экономика қандай болады?
1
13
8
Қолмен орындалатын инешаншымдар мен тігімдер, тігіс түрлерінің орындалу технологиясы.
1
14
9
Қарапайым тігістерді орындау: көшіру, көктеу, бүгіп көктеу.
Қазақстан Республикасы - халықаралық саудаға қатысушы
1
15
10
Қарапайым тігістерді орындау: жапсырып тігу, торлау, айқас және тізбек тігіс
1
16
11
Тігін машиналардың түрлері, жұмыс істеу ережелері, машинамен жұмысты орындауда техникалық қауіпсіздік ережелері.
Мемлекет және экономика
1
17
12
Тігін машинасын жұмысқа дайындау, тігін машинасымен жұмыс
1
18
13
Машина тігістерінің түрлері, терминалогиясы, машина тігістеріне қойылатын талаптар.
Мемлекет және экономика
1
19
14
Машина тігістерін орындау: сырып тігу, ашық және жабық қиықты бүгіп тігу
1
20
15
Машина тігістерін орындау: жабық қиықты жапсырып тігу, жөрмеу, шеттіктеу тігісі.
Ақшалар. Ақшаның пайда болу тарихы.
1
21
16
Жапсырма өрнекті ирек тігіммен өңдеу
1
22
17
Жапсырма өрнекті торлау тігісімен өндеу.
Қазақстан Республикасының валютасы
1
IV
Тұрғын үйдің ішкі көрінісі
2
23
1
Тұрғын үйдің (үй, пәтер) сипаттамалық ерекшеліктері, пәтердің жабдықталуы
1
24
2
Асүй, жатын бөлме, асхананың ішкі көрінісін дайындау.
Ақша не істей алады? Ақша қандай болуы керек?
1
V
Киім және аяқкиім күтімі. Жеке бас гигиенасы
1
25
1
Салауатты өмір салты, киім мен аяқкиім күтімі
1
VI
Көкөніс өсіру - өсімдік шаруашылығының бір саласы
3
26
1
Маңызды көкөніс дақылдары, нәрлілік және емдік қасиеттері.
Ақшаны сақтау жолдары
1
27
2
Көкөніс дақылдарын өсірудің ерекшеліктері: пияз, сарымсақ, қияр, қызылша, шалқ, ан, қызанақ, қырыққабат
1
28
3
Бөлме жағдайында көшеттер отырғызу, көкөністерді өсірудің реттілігі(жәшікте немесе гүлсауытта)
Банктік жүйе. Мемлекет бюджеті. Инфляция.
1
VII
Жоба
6
29
1
Шығармашылық жобаны таңдау және негіздеу, тақырыбын таңдау
1
30
2
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа
Ақшалар тақырыбы бойынша материалдарды қайталау.
1
31
3
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа
1
32
4
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау
Бұрын өтілген материалды қайталау. Қорытынды сабақ.
1
33
5
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау
1
34
6
Жобаны қорғау
Экскурсиялар
1
барлығы
34
Технология (қыз балаларға арналған) 5 сыныптың соңында оқушылар:
1)асүй мен асхана қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптарды;
2) азық - түліктерді өңдеу; қазіргі асүй жабдықтарының түрлерін;
3) бутерброд пен ыстық сусындар дайындау технологиясы мен түрлерін;
4) көкөністердің тағамдық құндылығын;
5) тоқыма талшықтарының жіктелуін;
6) матаның өңі мен тіріс жағын;
7) матаның негіз жібін, өңі мен теріс жағын анықтау;
8) мата, жіп, ине таңдауды;
9) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
10) матаны сырып тігу, бастыра тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді,
11) ішкі көрініс, сәулет қысқаша мәліметтерді;
12) ұлттық салт - дәстүрлерді;
13) тұрғын үйдің ішкі көрінісін әрлеу, әсемдеу тәсілдерін;
14) мақта мен зығыздардан тігілген киімдер күтімін;
15) аяқкиімді күту тәсілдерін;
16) киімді күтідің шартты белгілерін;
17) маңызды көкөніс дақылдарын ( пияз тектес, асқабақ тектес, асханалық);
18) көшеттерді отырғызу ережелерін (қырыққабат, бұрыш, баклажан, қызанақ);
19) жобаны таңдаудың себебін (мәселелері, қажеттілігі) міндетін, қолдану аймағын;
20) халық шығармашылығының түрлерін;
21) жобаны дағды, білім алудағы шығармашылық жұмыс ретінде, халық дәстүрі мен тарихына құрмет ретінде білу/түсіну тиіс.
1) асүй құрал - жабдықтармен жұмыс істеуді;
2) сыртқы түріне қарап азық - түлектердің сапасын анықтауды;
3) тағам өнімдерін механикалық және жылумен өңдеуді;
4) жұмыртқа, көкөністерден жасалған тағамдар, бутерброд және ыстық сусындар дайындауды;
5) матаның түрлерін анықтауды;
6) мата, жіп, ине таңдауды;
7) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
8) матаны сырып тігу, бастыра тігу, бүгіп тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді;
9) сәндік және әрлеу жұмыстарын орындауды;
10) жиһазды орналастыру, түстерді таңдауды;
11) киім тазалау және дақтарды кетіруді;
12) киімге қарапайым жөндеу дұмыстарын жүргізуді;
13) киімді жөндеудің тиімді тәсілдері және оны күтудің құралдарын таңдауды;
14) бөлме жағдайында көшеттер отырғызуды;
15) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
16) тұқымның өнгіштігін тексеруді;
17) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
18) шығармашылық қызметте өзінің мүмкіндіктерін бағалауды;
19) жобаны дайындау, туындаған идеяны жүзеге асырылатын нәтижесәне дейін жеткізу бұйым дайындауды;
20) жасалған жұмысты бағалауды;
21) құрақ техникасын орындау, кілемше, панно, көрпе, майлық, үйкекті(заттың астына қоятын бұйым) тігуге байланысты жұмысты технологиялық жағынан дұрыс орындауды;
22) дайын бұйымды әсемдеуді меңгеру тиіс
Рет №
Сабақ №
Сабақ тақырыбы
Сағат саны
Мерзімі
Ескерту
I
Кабинетте жалпы тәртіп сақтау, қауіпсіздік техникасы ережелері, санитарлық-гигиеналық талаптар және еңбек қауіпсіздігі
1
1
1
Мектеп шеберханасында жалпы тәртіп сақтау ережелері
II
Тағам әзірлеу технологиясы
4
2
1
Ас үй мен ас үйдің жабдықталуына; дайын тағамдардың сақталуына қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптар.
Танысу. 5 сыныпта экономика сабағында біз не туралы білеміз?
1
3
2
Ыстық сусындар: шай, кофе, какао, кисель
1
4
3
Жаңа піскен көкөністерден тағамдар дайындау.
Бұрын өтілген материалды қайталау.
1
5
4
Ашық , жабық бутербродтарды дайындау
1
III
Маталармен танысу. Мата өңдеу технологиясы. Тігін машинасымен жұмыс жасау
17
6
1
Маталармен танысу, мақта және зығырдың қасиеттері.
Қазақстан Республикасы - әлемдік ынтымақтастық бөлігі
1
7
2
Қауіпсіздік техникасы ережелері
1
8
3
Ылғалды - жылулық өңдеу.
Қазақстан Республикасы - әлемдік ынтымақтастық бөлігі
1
9
4
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен танысу.
1
10
5
Қағаздан қарапайым жаймалық өрім тоқу макетін жасау, матаның өңі жағын анықтау.
Экономика қандай болады?
1
11
6
Қазақтың ұлттық ою-өрнектері, ою түрлері және дайындау реттілігі.
1
12
7
Қол жұмысы кезінде қолданылатын аспаптармен, құралдармен жұмыс істеу.
Экономика қандай болады?
1
13
8
Қолмен орындалатын инешаншымдар мен тігімдер, тігіс түрлерінің орындалу технологиясы.
1
14
9
Қарапайым тігістерді орындау: көшіру, көктеу, бүгіп көктеу.
Қазақстан Республикасы - халықаралық саудаға қатысушы
1
15
10
Қарапайым тігістерді орындау: жапсырып тігу, торлау, айқас және тізбек тігіс
1
16
11
Тігін машиналардың түрлері, жұмыс істеу ережелері, машинамен жұмысты орындауда техникалық қауіпсіздік ережелері.
Мемлекет және экономика
1
17
12
Тігін машинасын жұмысқа дайындау, тігін машинасымен жұмыс
1
18
13
Машина тігістерінің түрлері, терминалогиясы, машина тігістеріне қойылатын талаптар.
Мемлекет және экономика
1
19
14
Машина тігістерін орындау: сырып тігу, ашық және жабық қиықты бүгіп тігу
1
20
15
Машина тігістерін орындау: жабық қиықты жапсырып тігу, жөрмеу, шеттіктеу тігісі.
Ақшалар. Ақшаның пайда болу тарихы.
1
21
16
Жапсырма өрнекті ирек тігіммен өңдеу
1
22
17
Жапсырма өрнекті торлау тігісімен өндеу.
Қазақстан Республикасының валютасы
1
IV
Тұрғын үйдің ішкі көрінісі
2
23
1
Тұрғын үйдің (үй, пәтер) сипаттамалық ерекшеліктері, пәтердің жабдықталуы
1
24
2
Асүй, жатын бөлме, асхананың ішкі көрінісін дайындау.
Ақша не істей алады? Ақша қандай болуы керек?
1
V
Киім және аяқкиім күтімі. Жеке бас гигиенасы
1
25
1
Салауатты өмір салты, киім мен аяқкиім күтімі
1
VI
Көкөніс өсіру - өсімдік шаруашылығының бір саласы
3
26
1
Маңызды көкөніс дақылдары, нәрлілік және емдік қасиеттері.
Ақшаны сақтау жолдары
1
27
2
Көкөніс дақылдарын өсірудің ерекшеліктері: пияз, сарымсақ, қияр, қызылша, шалқ, ан, қызанақ, қырыққабат
1
28
3
Бөлме жағдайында көшеттер отырғызу, көкөністерді өсірудің реттілігі(жәшікте немесе гүлсауытта)
Банктік жүйе. Мемлекет бюджеті. Инфляция.
1
VII
Жоба
6
29
1
Шығармашылық жобаны таңдау және негіздеу, тақырыбын таңдау
1
30
2
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа
Ақшалар тақырыбы бойынша материалдарды қайталау.
1
31
3
Әшекейлеу тігістерімен безендірілген, кестеленген шағын сумка қалташа
1
32
4
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау
Бұрын өтілген материалды қайталау. Қорытынды сабақ.
1
33
5
Ине қыстырғыш жастықшаны жобалау және дайындау
1
34
6
Жобаны қорғау
Экскурсиялар
1
барлығы
34
Технология (қыз балаларға арналған) 5 сыныптың соңында оқушылар:
1)асүй мен асхана қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптарды;
2) азық - түліктерді өңдеу; қазіргі асүй жабдықтарының түрлерін;
3) бутерброд пен ыстық сусындар дайындау технологиясы мен түрлерін;
4) көкөністердің тағамдық құндылығын;
5) тоқыма талшықтарының жіктелуін;
6) матаның өңі мен тіріс жағын;
7) матаның негіз жібін, өңі мен теріс жағын анықтау;
8) мата, жіп, ине таңдауды;
9) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
10) матаны сырып тігу, бастыра тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді,
11) ішкі көрініс, сәулет қысқаша мәліметтерді;
12) ұлттық салт - дәстүрлерді;
13) тұрғын үйдің ішкі көрінісін әрлеу, әсемдеу тәсілдерін;
14) мақта мен зығыздардан тігілген киімдер күтімін;
15) аяқкиімді күту тәсілдерін;
16) киімді күтідің шартты белгілерін;
17) маңызды көкөніс дақылдарын ( пияз тектес, асқабақ тектес, асханалық);
18) көшеттерді отырғызу ережелерін (қырыққабат, бұрыш, баклажан, қызанақ);
19) жобаны таңдаудың себебін (мәселелері, қажеттілігі) міндетін, қолдану аймағын;
20) халық шығармашылығының түрлерін;
21) жобаны дағды, білім алудағы шығармашылық жұмыс ретінде, халық дәстүрі мен тарихына құрмет ретінде білу/түсіну тиіс.
1) асүй құрал - жабдықтармен жұмыс істеуді;
2) сыртқы түріне қарап азық - түлектердің сапасын анықтауды;
3) тағам өнімдерін механикалық және жылумен өңдеуді;
4) жұмыртқа, көкөністерден жасалған тағамдар, бутерброд және ыстық сусындар дайындауды;
5) матаның түрлерін анықтауды;
6) мата, жіп, ине таңдауды;
7) қолмен тігілетін инешаншымдар мен тігімдерді орындауды;
8) матаны сырып тігу, бастыра тігу, бүгіп тігу, шеттіктеу тігістерімен біріктіру және өңдеуді;
9) сәндік және әрлеу жұмыстарын орындауды;
10) жиһазды орналастыру, түстерді таңдауды;
11) киім тазалау және дақтарды кетіруді;
12) киімге қарапайым жөндеу дұмыстарын жүргізуді;
13) киімді жөндеудің тиімді тәсілдері және оны күтудің құралдарын таңдауды;
14) бөлме жағдайында көшеттер отырғызуды;
15) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
16) тұқымның өнгіштігін тексеруді;
17) өсімдікті топыраққа отырғызуды;
18) шығармашылық қызметте өзінің мүмкіндіктерін бағалауды;
19) жобаны дайындау, туындаған идеяны жүзеге асырылатын нәтижесәне дейін жеткізу бұйым дайындауды;
20) жасалған жұмысты бағалауды;
21) құрақ техникасын орындау, кілемше, панно, көрпе, майлық, үйкекті(заттың астына қоятын бұйым) тігуге байланысты жұмысты технологиялық жағынан дұрыс орындауды;
22) дайын бұйымды әсемдеуді меңгеру тиіс
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz