Сабақ жоспары :: Әртүрлі

Файл қосу

Тірек сөздер өзектендіру

Сабақтың тақырыбы : Асқорыту мүшелерінің аурулары және олардың алдын алу.
Сабақтың мақсаты:
Оқу материалын оқушыларға 63% өз бетінше шығармашыл-ізденіс жұмысы арқылы
меңгерту, оқу техникасының көлемін,сапасын және шапшаңдығын арттыру,ойлау
шапшаңдығын, жады мен зейінді дамыту.
Міндеті: Технологиялық картаның регламентін орындау.
ұжымдық жағдайда ақпаратты жоғары жылдамдықпен меңгеруді ұйымдастыру;
есте сақтау және зейінді жаттықтыратын тапсырмалар орындау;
пәннің құндылықтарын сезінуге ықпал ету;
өз бетінше білім алуға үйрету,ең негізгіні бөліп алу,
салыстыра білуге дағдыландыру;
өзін-өзі бақылау және бағалауға үйрету,өзін-өзі түзету
біліктілігін дамыту.
Жоспарланған нәтиже: қойылған мақсатқа жету
Көрнекілігі ,дидактикалық материалдар:тірек-конспект,интерактивті тақта,
ООМ,
Сабақтың барысы:

|Сабақтың |Технологиялық картаның жұмыс тәртібі |Түсініктеме |
|құрылымы | | |
|1кезең. |Оқушылардың зейінін жинақтау: | ООМ |
|Ұйымдастыру | |А |
|кезеңі. | |Б |
| | |В |
| | |С |
| | |Д |
| | |Е |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | |Ұжымды белсендіру |
| | |үшін көшбасшыға |
| | |сөз беріледі |
| | | |
| | | |
| | | |
|2кезең. |Үй тапсырмасы бойынша ТСҚ жазу. |Кіріспе |
|Оқушылардың субъекті|Жаңа тақырып тірек-конспект арқылы түсіндірілді |жасауға-7-10мин |
|тәжірибесін |Тірек сөздер | |
|өзектендіру. |1.Қарын және ішек аурулары. | |
|Жетекші білім метод|2.Дизентерия. | |
|амалдарын |3.Іш сүзегі. | |
|өзектендіру кезеңі |4.Тырысқақ,тырысқақ вибрионы | |
| |5.Ішекте болатын аурулар. | |
| |6.Таспақұрттар. | |
| |7.Ішексорғы. | |
| |8.Қылқұрттар. | |
| |9.Эхинококк. | |
| |10.Гигиена. | |
| |11.Тағамнан улану. | |
| |12.Диетология. | |
| |13.Дұрыс тамақтану. | |
| |14.Тамақтану ережесі. | |
|3кезең. |Мәтінмен және тірек сөздермен жұмыс. |Мәтінді оқу |
|Стандарттық |Оқушылар мәтінмен өз бетінше жұмыс жасап, тірек |жылдамдығы 1бетке |
|және өзгермелі |сөздерді табады: |3мин.ООМ-да |
|жағдайларда білімді |Мұғалімнің тірек сөздерімен сәйкес келген |оқушылардың тапқан|
|қолдану үлгісін құру|сөздердің маңыздылығы анықталынып, тақтаға |сөздері «+», «- » |
| |жазылады. |таңбамен |
| |Тақтадағы тірек сөздерді оқушылар есте |белгіленеді. |
| |сақтайды,уақыт біткен соң сөздер жабылып, есте |Тірек сөздерді |
| |қалғандарын дәптерге жазады. |дәптерге жазу.14 |
| |Сөздер ашылып, салыстырылады,ұмытып кеткен |сөзге2мин уақыт |
| |сөздермен толықтырады |беріледі.ООМ-да |
| | |Неше сөз |
| | |жазғандығы |
| | |тексеріліп. бормен|
| | |сөз саны жазылады |
|4кезең.Білімді өз |Аталған тірек сөздердің мағынасын ашу |Әрбір оқушы ООМ |
|бетінше қолдану |мақсатында,қиылыс сұрақтар қойылады |бойынша |
| |1.Қарын және ішек аурулары не арқылы |сұралады.5баллдық |
| |таралады(ауру қоздырғыш микробтар) |шкаламен түрлі |
| |2. Қарын және ішектің қауіпті ауруларына қандай |түсті бормен баға |
| |аурулар жатады(дизентерия,іш |қойылады |
| |сүзегі,тырысқақ,,т.б. | |
| |3.Ауру белгілерін атап айтыңыз.(дене қызуы | |
| |көтеріледі,құсады,ішек қызметі бұзылып,іш өтеді)| |
| | | |
| |4.Тіршілікке ерекше бейім микоробтарды | |
| |атаңыз(тырысқақ ауруының қоздырғышы-тырысқақ | |
| |вибрионы) | |
| |5. Тырысқақ ауруына тез әсер ететін зат(хлорлы | |
| |әк) | |
| |6.Тырысқақ індеті таралған жерде не істеу | |
| |керек(алдымен қолды сабынмен жуады,одан кейін | |
| |арнайы дезинфекциялық ерітіндімен қолды | |
| |шайып,артынан таза сумен жуады). | |
| |7.Ішек қарын ауруларын не | |
| |таратады(шыбындар,тарақандар) | |
| |8. Тағамдарды қалай сақтау | |
| |керек(тоңазытқышта,арнайы ыдыстарда,қораптарда) | |
| |9. Ішек құрттарымен зақымданған жағдайдағы ауру | |
| |белгілері. (тез шаршайды,басы | |
| |ауырады,лоқсиды,құсады.) | |
| |10.Адам ағзасы көбіне неден | |
| |зақымданады(таспақұрттар,ішексорғы,қылқұрттар,эх| |
| |инококкпен,) | |
| |11.Ішек құрттарынан сақтану үшін нені сақтауымыз| |
| |керек(гигиенаны) | |
| |12.Тамақпен уланғанда қандай алғашқы жәрдем | |
| |көрсетіледі(ішекті қарынды жуып тазалау,олүшін 1| |
| |стакан жылы суға 1 шай қасық ас содасын қосып, | |
| |немесе марганцовка ерітіндісін ішкізеді,ішті | |
| |тазалауды бірнеше рет қайталау керек.Ішті | |
| |тазалағаннан кейін ауру адамға қою шай | |
| |беріп,төсекке жатқызады. | |
| |13. Диетология қандай ғылым.(Тамақты дұрыс | |
| |пайдалану туралы ғылым) | |
| |14.Тамақтану ережесі бойынша адам қүнделікті | |
| |қалай тамақтануы дұрыс( бір мезгілде) | |
| |15.Күніне неше рет тамақтануға дағдылану керек(4| |
| |рет) | |
| |16. Бір күн ішінде пайдаланатын тамақ | |
| |калориясының мезгілге байланысты қандай үлесте | |
| |болғаны тиімді(таңертеңгілік және кешкі асқа 20%| |
| |,ал сәскелік және түскі астың әрқайсысына 30% | |
| |үлестен келу керек) | |
| |17.Кешкі асты ұйықтаудан неше сағат бұрын іщу | |
| |керек(2сағ) | |
|5кезең. |Оқушылар сабақта өтілген жаңа тақырыптағы тірек |5+30 |
|Бақылау және |сөздерге байланысты тақырып мазмұнын ашатындай |Тапсырманы алғашқы|
|өзін-өзі бағалау |тест құрастырады Сұрақ қоятын оқушы басқа |аяқтаған 5 |
| |оқушының сайтын атап,сұрағын қояды. Жауаптың |оқушыдан кейін 30 |
| |дұрыс –бұрыстығын сұрақ қоюшы оқушы өзі айтып |секунд уақыт |
| |тұрады. Мұғалім оны ООМ-да көрсетеді. |беріледі де сұрау |
| | |басталады.Осы |
| | |тақырып бойынша |
| | |1нұсқадағы әрбір |
| | |оқушы 3-5 тест |
| | |сұрақтарын |
| | |құрастырады 2нұсқа|
| | |мәтінді оқып жауап|
| | |беруге |
| | |дайындалады. |
| | |Жанында отырған |
| | |жолдасына тест |
| | |сұрағын қоюға |
| | |рұхсат етілмейді |
|6кезең.Түзету және |Сабақ барысында жауап ала-алмаған сұрақтарға |Жіберілген |
|рефлексия |жауап іздестіру.Жіберілген қателерді |қателерді талдау. |
| |талдау.Өтілген тақырып бойынша ТСҚ жазу. | |
|7кезең.Қорытындылау |Тез және сапалы жұмыс жасаған ,толық жауап |Барлық оқушы |
| |берген оқушыларды мадақтау.Сабаққа қатысып |мадақталады.ООМ-да|
| |отырған әр оқушыны назардан тыс қалдырмау,барлық|әр оқушының |
| |оқушыларды еңбегіне қарай бағалау. |бүгінгі сабаққа |
| | |қатысуы 5 баллдық |
| | |шкаламен |
| | |бағаланады |
|8. кезең.Үй |4белгіден кем алған оқушылар үйге тапсырма |4белгіден кем |
|тапсырмасы ең.Үй |алады 49параграфты оқу,деңгейлік тапсырмаларды |алған оқушылар |
|тапсырмасы |орындау |үйге тапсырма |
| | |алады 49параграфты|
| | |оқу,деңгейлік |
| | |тапсырмаларды |
| | |орындау |
| | | |
| | | |

Ұқсас жұмыстар
Күш анықтамасы
Оқушылар сабақта өтілген жаңа
Тақтадағы тірек сөздерді тексеріліп
Ұлпа сұйықтығы
Мидағы қан тамырлардың жарылуы
Ашық тұқымды өсімдіктер
It really works! 7 сынып
Түр.Түрдің критерийлері
Гүлді өсімдіктер, олардың маңызы және топтарға бөлінуі
Дәстүрлі қазақ мәдениеті
Пәндер