Сабақ жоспары :: Әртүрлі

Файл қосу

Марципан дайындаудың суық жəне ыстық тəсілі

Бисенова Айнур Мухитовна
БҚО. Зеленов ауданы , Трекин жалпы орта білім беретін қазақ мектебі
Күні:
Уақыты:
Пән: технология
Сынып: 10
Сабақтың тақырыбы: Марципан дайындаудың суық жəне ыстық тəсілі.
Жалпы мақсаты: марципан дайындау технологиясын білу.
Оқыту нәтижесі: Тақырыптың құрылымын түсіне алады, талқылай алады және салыстырады.
Негізгі идеялары: Топтық жұмыс жасау барысында адамгершілік қасиеттерін дамыту, уақыттың қадірін біліп, оны орынды жұмсай білуге дағдыландыру
Уақыты
Мұғалімнің іс-әрекеті: не істеймін?
Жұмыс түрлері.
Оқушылардың
іс-әрекеті
5 минут
І. Ұйымдастыру кезеңі.
1. Психологиялық дайындық жүргіземін. <<Маған ұқсайтын досым>>, мақсаты: оқушылардың арасындағы жылулық қалыптастыру.
2. Үй тапсырмасын сұрау.
Оқушыларға графикалық диктантты орындау шарты мен бағалау көрсеткіштері хабарланады
түсіндіреді.
1. Тамақтану мәдениеті дегеніміз - адамның тамақтану уақытында өзін мәдениетті ұстауы, дұрыс тамақтана білуі. (иә)
2. Тағамдарды ортақ табақтан арнайы қасықпен алмаса да болады. (жоқ)
3. Тамақтанып болған соң асханалық құралдарды бос тарелкаға салады. (иә)
4. Тамақтанып болған соң сулықты орындыққа іліп кетеді. (жоқ)
5. Крем мен глазурьдің бір - бірінен айырмашылығы жоқ. (жоқ)
6. Крем - қант пен дәмді қоспалар қосылған тамаша дәмдік сапасы бар қоспа. (иә)
7. Ыстық ыдыстарды арнайы ұстағыштармен ұстайды. (иә)
8. Адамға пышақты сабынан ұстап береді. (жоқ)
9. Түбі қисық, тұтқасы сынық ыдыстарды да қолдана беруге болады. (жоқ)
10. Пышақты мүшелеу тақтасынан жоғары көтеруге болады. (жоқ)

Өздеріне ұқсайтын оқушылар бір-біріне тілек айтады.

Сұрақтарға жаап береді.

3 мин

10 мин

20мин
ІІ. Жаңа сабақ
1. Қызығушылықты ояту:
Марципан деген не? Оны қалай әзірлеуге болады?

І топ: Экономикадағы өрлеу нышандары.
Марципан ( неміс - Marzipan, итальян - Marzapane) - кондитерлік өнім. Нағыз марципан - бұл миндаль ұнының қант шәрбәтімен қоспасы. Кей жағдайларда марципан деп - басқа жаңғақтардан әзірленген массаны да атайды.
Бірінші ұйғарым бойынша марципанды әзірлеуге аштық себеп болған. Себебі нан пісіру үшін миндаль ғана бар болған. Келесі ұйғарым бойынша марципан ем қолдану ретінде дәрілік қызмет атқарған, себебі ол жүйке жүйесінің қызметін жақсарту үшін бірден - бір ем.
Марципан әзірлеу үшін қажетті негізгі азықтар:
-Миндаль ( тәтті, ащы)
-Қант
-Су
-Миндаль эссенциясы
Кейбір жағдайларда: дәмдеуіштер, бояғыштар, жұмыртқа қосымша қолданылады.
Марципан әзірлеу тәсілдері: суық (қант ұлпасымен), ыстық (қант шәрбәтімен). Әзір марципан біртекті және жабысқақ болады. Марципан берілген формасын сақтау үшін оны нан илегендей илеу қажет.
Ас бөлмесінде жұмыс істегенде қолданылатын қандай қауіпсіздік ережелерін білесіңдер?
. Сарамандық жұмыс

Оқушылардың дайындап келген рефераттарын қорғайды. Оқушылардың мәліметтерін толықтырып, негізгі ұғымдарды дәптерге жазғызылады.

Ас бөлмесінде жұмыс істегенде қолданылатын қауіпсіздік ережелерін қайталау
5 мин
ІІІ. Сабақты қорытындылау.
Марципан деген не?
Марципанның Отаны қай ел?
Марципан әзірлеу үшін қандай азықтар қажет? Қосымша қандай азықтар қолданылады?
Марципан әзірлеудің қандай тәсілдерін білесіңдер?

Сұрақтарға жауап береді

Жұмыс орнын жинайды
2 мин
ІҮ. Бағалау.
Ү. Үйге: (Марципан әзірлеуде қолданылатын пайдалы кеңестер жазу)

Ұқсас жұмыстар
Білімнің педагогикалық аспектісі
Тағам әзірлеу технологиясы
М.жұмабаев педагогикасы және ұлттық тәлім-тәрбие
Тарсыл саңылаулар
Коуч сұрағы
Сабақтың презентациясы
Бөлінген топтар бойынша сайысты жүргізу
Күрделі шарттар
Бүгінгі білім беру ісін оқушы сұранысына сай тың идеяларға негіздеудің қажеттілігі
Қара сабының емдік қасиеті
Пәндер