Сабақ жоспары :: Әртүрлі

Файл қосу

Маталармен танысу

Технология - 6 сынып, аптасына - 1 сағат, жылына - 34 сағат


Сабақ №
Сабақ тақырыбы
Сағат саны
Мерзімі
ескерту
I

Жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы. көкөніс саласындағы күзгі жұмыстар
3

1
1
Көкөніс саласныдағы күзгі жұмыстар, өнім жинау, тұқымдарды іріктеу және сақтауға қою
1

2
2
Жеміс ағаштары мен жидек дақылдарына жалпы сипаттама, жеміс ағаштарын отырғызу ережесі
Тансысу. Пәнге кіріспе. <<Біздің әлеміміз>>,
1

3
3
Жидек бұталарын вегетативтік көбейту, отырғызу ережесі
1

топсеруен
II

Тағам әзірлеу технологиясы
6

4
1
Қазіргі ас үй бөлмесі, электр жабдықтарын қолдану, қауіпсіздік техника ережесі Бұрын оқыған <<Қажеттілік>>, <<Отбасы>>, <<Менің қалам>> блоктары
1

5
2
Аспаздық өндеу кезінде азық-түліктердегі минералдық тұздарды сақтау әдістер, азық-түліктерді жылумен өндеу
1

6
3
Көкөністерден тағам әзірлеу технологиясы, қуырылған және қайнатылған көкөніс тағамдары
<<Біздің еліміз>> тақырыптарын блоктар бойынша қайталау.
1

7
4
Макарон, бұршақ, жарма өнімдерінен дайындалған тағам. Макарон, бұршақ, жарма өнімдерін қайнатуға әзірлеу
1

8
5
Сүт және сүт өнімдері, сүт және сүт өнімдерінің адам тамақтануындағы маңызы, қазақтың ұлттық тағамдарының ішінде алатын орнының маңызы
Экономиканың негізгі проблеммаларын қарастыру. Балама құн
1

9
6
Ұлттық тағамдар; жент, ашыған көже, қымыз, шұбат, айран, шалап.
1

III

Маталармен танысу. Тігін машинасымен жұмыс жасау. Киімді жобалау, дайындау және көркем әшекейлеу
16

10
1
Жануарлардан алынатын табиғи талшықтар: жібек, жүн, мамық, түбіт. Алу тәсілдері
Рынок не нәрсесіз әрекет ете алмайды?
1

11
2
Тігін машинасының қызметі, құрылымы және жұмыс істеу принципі; жоғарғы және төменгі жіптердің керілісі
1

топсеруен
12
3
Машина инесін таңдау және орнату
Жеке меншік және бәсеке
1

13
4
Киім және оған қойылатын талаптар, киімнің мақсаты
1

14
5
Алжапқыш сызбасын жасауға арналған өлшемдер, өлшем алу ережелері
Бизнесті ұйымдастыру нысандары
1

15
6
Киімді модельдеудің негізгі кезеңдері, эскиз, алжапқыш үлгілері, фасон, түс және әрлеу
1

16
7
Конструкциялау, пішу жұмыстары, матаны үнемі пайдалану
Бизнес жоспарымен танысу
1

17
8
Алжапқыш дайындаудағы технологиялық реттілік, қауіпсіздік техникасы
1

18
9
Өлшем алу, М 1:4 шынайы өлшемде алжапқыш сызбасын жасау
Бизнес жоспарымен танысу
1

19
10
Сызбаны оқу, алжапқышты модельдеу
1

20
11
Матаны және пішімді пішуге дайындау
Өндірі пен өнімділік
1

21
12
Матаға пішімді жаю (3 нұсқада), матаны бүктеу және терістеме жағында төсеу
1

22
13
Пішім бөлшектерін өндеуге дайындау
Өндірі пен өнімділік
1

23
14
Уақытша және тұрақты біріктіруге арналған инешаншымдар мен тігімдер
1

24
15
Уақытша және тұрақты біріктіруге арналған инешаншымдар мен тігімдер
Сен - тұтынушысың!
1

25
16
Алжапқыш пен үшкіл орамал дайындау
1

IV

Тұрғын үй интерьері. Тұрғын үй гигиенасы. Киім және аяққиім күтімі
3

26
1
Ұлттық өмір салты мен тұрмыс-дәстүріне сай келетін тұрғын үй интерьерінің өзіндік сипаттары. Үй гигиенасы
Сен - тұтынушысың!
1

27
2
Киіз үй және оның жасауы, қазақ халқының тұрмысындағы кілем бұйымдары, қазақ халқының әдет-ғұрыптары, дәстүрлері
1

28
3
Жүн және жібек матадан ттігілген киімдер күтімі. Мата, киім күтімі символдары
Ұсыныс. Ұсыныс заңы.
1

V

Жоба
6

29
1
Жоба таңдау және негіздеу. Жобаның мақсаты мен міндеттері, нәтижесі
1

30
2
Жоба тақырыптары, бұйымды жарнамалау
Сұраныс. Сұраныс заңы.
1

31
3
Зерттеушілік қызмет, дизайнерлік және конструкторлық қабілеттер
1

32
4
Ізденіс жұмысы. Шығармашылық жұмысқа арналған жұмыс орны
Рыноктік тепе-тендік.
1

33
5
Шығармашылық жоба нысандары (таңдау бойынша)
1

34
6
Жобаны қорғау
Рыноктік тепе-тендік. Қайталау.
1

Барлығы
34

6 сыныптың соңында оқушылар:
1) көкөніс шаруашылығының күзгі жұмыстарын орындауды;
2) жеміс ағаштары мен жидек дақылдарын отырғызу ережелерін;
3) жидектік дақылдарды вегетативтік көбейту жөнінде;
4) жидектік дақылдарды отырғызу ережесін, күту, арамшөптер мен зиянкес жәндіктерден қорғау тәсілдерін;
5) жемістер мен жидектердің емдік қасиеттерін;
6) асхана, асүйге қойылатын санитарлық - гигиеналық талаптар;
7) ыстық өнімдермен жұмыс істеу ережесін;
8) адам ағзасына қажетті минералдық тұздар мен микроэлементтердің маңызы туралы жалпы мағлуматтарды;
9) сүттің химиялық құрамын, сүт сапасын анықтау тәсілдерін, сүттің аспаздық маңызын, қоректік құндылығын;
10) сүт пен сүт өнімдерінен жасалған қазақ халқының ұлттық тағамдарын дайындау технологиясын;
11) жармадан ботқа пісіру ережесін, бұршақ тұқымдастардан, макарон өнімдерінен тағам түрлерін дайындаудың ерекшеліктерін, пісіру кезінде қосылатын судың қатынасын;
12) ұлттық тағам түрлерін;
13) дастарқан әзірлеу ережесін;
14) жануарлардан талшықтар алу тәсілдерін;
15) талшықтардан тоқыма өндірісі және үй жағдайында жіп алу тәсілдерін;
16) жануарлардан алынатын табиғи талшықтардың қасиеттерін;
17) қарапайым өнімдерді, саржалық және атластық өрім раппортын, матаның өңі мен теріс жағын, мата ақауларын анықтауды;
18) жүн және жібек маталардан тігілген киімдер күтімі ерекшеліктерін, тігін машинасының міндеттерін, құрылы мен жұмыс істее принципін;
19) тігін машинасымен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік техникасы ережелерін;
20) тігін инесінің құрылысын;
21) иненің құрылысын;
22) жеңіл киімге талаптар;
23) бұйым дайындауға қолданылатын маталар мен өңдеу түрлерін (материалдар, түсі, символикасы, ою-өрнегі);
24) өлшем алу ережесі және оның шартты белгілерін;
25) жапсырма және бастырмалы тігісті орындау технологиясын;
26) жабық және ашық қиықты бүгіп тігуді;
27) бұйым өңдейдің негізгі технологиялық тәсілдерін;
28) дайын бұйым сапасына қойылатын талаптарды;
29) ішкікөріністегі композицияныі маңызын;
30) ішкікөріністегі әсемдеу тәсілдерін;
31) ұлттық дәстүрге сай келетін интерьер ерекшелігін;
32) киіз үй аспаптары және жаһаздарын, әшекейлерін;
33) киім мен аяқкиім күтіміне қойылатын негізгі талаптарды;
34) киім күтімі символдарын;
35) аяқкиім сақтау тәсілдерін, кептіру ережелерін;
36) жобаның негізгі құрамын;
37) жоба оқу саласы түрі ретінде;
38) адамдардың қажеттіліктерін анықтау тәсілдерін;
39) нақты бұйымды дайындау үшін қандай білім, білік және дағдыларға ие болу керектігін;
40) шығармашылық жобаны қалай жоспарлау және жүзеге асыру керектігін
Білу/түсіну тиіс.
1) жемістің пісуін анықтауды;
2) өнімді, тұқымдарды жинауды;
3) сыртқы белгілеріне қарап, жармалардың сапасын анықтау білуді;
4) макарон, бұршақ тұқымдас дақылдар дәндері өнімдерінен, сүт және сүт өнімдерінен ботқа, тағамдар дайындау білу;
5) жарма, бұршақ тұқымдастарына, макарон өнімдеріне алғашқы өңдеу жүргізуді;
6) асүй жабдықтарымен, құралдарымен және аспаптарымен жұмыс істеуді;
7) кешкі ас дайындауды және кешкі асқа дастарқан әзірлеуді, қонақты дастарқанға шақыруды;
8) сүттен дайындалатын қазақ ұлттық тағамдарын дайындауды;
9)ыдыс жууға және зарарсыздандыруға арналған құралды қолдануды;
10) саржалық және сәтендік өріммен тоқылған жүн және жібек маталарды тани білуді;
11) маталардың эксплуататциялық қасиеттерін анықтауды және оларды бұйымдар дайындау кезінде сарамандық жұмыста қолдана білуді;
12) жіптің керілуі мен инешаншым ұзындығын реттеуді;
13)машинаны тазалауды және майлауды;
14) аяқ және электр берілісті тігін машинасында жұмыс істеуді;
15) тігісті машинаның кері жүрісімен бекітуді;
16) машинаға инені орнатуды;

Ұқсас жұмыстар
Мата өңдеу технологиясы
Тігіс түрлері. Инені сабақтау
Жылқы малының пайдасы
Сырмақтың түрлерін ата
Төрт түліктің төресі - жылқы малының қасиеттерімен таныстыру
Аруана сыңар өркешті түйе
Әйелдің сырт киімі
Механикалық ағашты жону станоктарымен танысу
Информатика алаңы
Студенттерді сыныптарға бөлу
Пәндер