Сабақ жоспары :: Әртүрлі
Файл қосу
Фарфор ыдыстардың пайдалануы
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ
ТАЛДЫҚОРҒАН СЕРВИС ЖӘНЕ ТЕХНОЛОГИЯ КОЛЛЕДЖІ
САБАҚ ЖОСПАРЫ №5-6
Күні
Топ
Пән: Келушілерге қызмет көрсетуді ұйымдастыру
Сабақ тақырыбы: Фарфор ыдыстардың пайдалануы. Керамикалық ыдыстар. Шыны құрыш ыдыстары
Сабақ түрі: аралас сабақ
Сабақтың мақсаты
Білімділік: Студенттерге фарфор ыдыстардың, керамикалық ыдыстардың, шыны-құрыш ыдыстардың түрлерімен таныстырып, оқып-үйрету.
Дамытушылық: Білім, білік дағдыларын, ойлау қабілетін дамыту.
Тәрбиелік: Студенттерді ұқыптылыққа, тазалыққа, пән сүйгіштікке тәрбиелеу.
САБАҚТЫ ЖАБДЫҚТАУ
Көрнекті құралдар: компьютер, интерактивті тақта, слайд, логикалық сұрақтар
Қолданылатын әдебиеттер: 1.Богушева В.И. Обслуживание посетителей в ресторане.-М.,2002. 2.Ермакова В.И. Обслуживание посетителей в ресторане.-М.,2007
3.Барановский В.И. Организация обслуживания на предприятиях общественного питания.-М.,2004. 4.Усов В.В. Обслуживание посетителей в ресторане2002.
Сабақты жүргізу кезеңдері
(негізгі және қажетті әдістемелік түсіндірмелер мен ұсыныстар)
I. Ұйымдастыру кезеңі (3-5 мин)
Студенттермен амандасу, түгендеу, дәрісхана тазалығына назар аудару.
Сабақтың мақсатын хабарлап, студенттердің назарын сабаққа аудару, жаңа білімге деген қызығушылығын арттыру.
II. Өткен материалды қайталау (10-15 мин)
(білімді тексерудің әдістері мен түрлері)
Класстер әдісі
III. Жаңа материалды баяндау (45-50 мин)
(сабақты жүргізудің түрі)
Жаңа сабақ
Фарфор ыдыстардың пайдалануы. Керамикалық ыдыстар. Шыны құрыш ыдыстары
Фарфор ыдыс-аяқтар - жеңіл, берік болып келеді. Жылуды жақсы сақтайды. Фарфор ыдыстың шетіне тигенде әдемі, анық дыбыс шығады.
Фаянс ыдыс-аяқтар - механикалық беріктігі мен термиялық тұрақтылығы фарфор ыдыспен салыстырғанда төмен болып келеді.
Керамикалық ыдыс-аяқтар саздан жасалынады. Оларды майолик ыдыстары деп те атайды. Майолик бұйымдарын ішінен де, сыртынан да глазурьлеп, лактайды.
Ағаш ыдыс-аяқтар - ағаштың аса қатты түрлерінен дайындалады. Ішін де, сыртын да лактайды.
Металл ыдыс-аяқтар сынбайтын қасиетке ие. Кокотницада соустағы саңырауқұлақ, соустағы крабтар, жульен, шала пісірілген жұмыртқа жіберіледі. Кокильницада теңіз өнімдері, салқын және ыстық басытқылар, қуырылған жұмыртқа, пісірілген бүйрек жіберіледі. Менажницада фондю (сүзбеден, бидай нанынан, ақ шараптан дайындалған тағам) жіберіледі. Икорницада балық уылдырығы жіберіледі. Порционды табада құймақ, бұқтырылған екінші ыстық тағамдар жіберіледі. Баранчикте соустағы екінші ыстық тағам жіберіледі: домалақ баранчикте - ет тағамдары (бефстроганов, рагу, палау); доғал баранчикте - үй және жабайы құс, балық тағамдары жіберіледі. Салатник 4-, 6-порционды болып келеді, онда натуралды көкөністер, әртүрлі тұздықтар, салат және маринад жіберіледі. Соусник 1-, 4- порционды болып келеді, онда соус және қаймақ жіберіледі. Таганчикте бифштекс жіберіледі. Пошотницада <<яйцо в мешочке>> жіберіледі. Сливочникте ыстық сусындарға берілетін кілегей жіберіледі. Сүтқұйғышта сүт жіберіледі. Ледницада мұз жіберіледі. Туркада шығысша кофе жіберіледі.
Хрусталь ыдыс-аяқтар - салтанатты тойларда қолданылатын ыдыс-аяқтар. Ақ шыныға күміс немесе қорғасынды қосып дайындайды. Ең алғашқы хрусталь Англияда, кейін Францияда пайда болды. Сапасы жоғары болып келетін хрусталь Румыния және Австрияда дайындалады. Шыны ыдыс-аяқтар - хрустальмен салыстырғанда арзан болып келетін ыдыс-аяқтар. Белоруссияның шыны ыдыс-аяқтары өте жақсы бағаланады.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында ыдыс - аяқтардың қолданылуы берілген (1 - кесте).
1 кесте - Ыдыс - аяқтардың қолданылуы
Ыдыс-аяқтар
Қолданылуы
Фарфор
Салатник, бірінші, екінші ыстық тағамдар жіберілетін тәрелкелер, десерт тәрелкелері, сливочник, ыстық сусынға арналған сервиздер, розетка
Фаянс
Салатник, бірінші, екінші ыстық тағамдар жіберілетін тәрелкелер, десерт тәрелкелері, сливочник, ыстық сусынға арналған сервиздер, розетка, ваза, дәмдеуіш салатын судоктар
Керамика
Бұқтырылған ұлттық тағамдар жіберілетін горшочиктер, шай және кофе сервиздері, құмыран, гүл вазалары, пепельница
Ағаш
Нан сауыт, соусник, дәмдеуіш салатын судоктар, салқын сусындарға арналған бокалдар
Металл
Салқын және ыстық басытқылар жіберілетін тәрелкелер, бірінші және екінші ыстық тағамдар жіберілетін ыдыстар, соусниктер, подностар, тәтті тағам және сусындарға арналған ыдыстар
Хрусталь
Десерт және салат жіберілетін ыдыстар, гүл вазалары, құмыран, алкогольді және алкогольсіз сусындар жіберілетін ыдыстар
Шыны
Ваза, кувшин, пепельница, алкогольді және алкогольсіз сусындар жіберілетін ыдыстар
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында тәрелкелердің өлшемдері берілген (2 - кесте).
2 кесте - Қолданылатын тәрелкелердің өлшемдері
Қолданылуы
d, см
Нан
16-18
Десерт
20-22
Салқын және ыстық басытқылар
26-28
Көже (кесе)
28-31
Сорпа
22-24
Гарнир
27-32
Екінші ыстық тағамдар
33-37
Лимон (розетка)
9
Жеміс (ваза)
30
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында хрусталь және шыны ыдыс-аяқтардың сипаттамасы ұсынылған (3 - кесте).
3 кесте - Хрусталь және шыны ыдыс-аяқтардың сипаттамасы
Ыдыс-аяқ түрі, аталуы
Сыйымды-лығы, см2
Қолданылуы
Тутер рюмкасы
20
Коньяк
Арақ рюмкасы
50
Арақ, настойка
Мадернді рюмка
75
Күшті және десертті шараптар
Рейінвейінді
рюмка
100
Ақ құрғақ және жартылай құрғақ шараптар
Конусты стакан
100-150
Натуралды шырындар
Айриш - кофе бокалы
100-200
Мексиканша және Ирландша кофе
Олд - фэшенд стақаны
100-250
Мұзбен жіберілетін алкогольді сусындар
Маргаритта рюмкасы
100-300
Коктейль
Лафитті рюмка
125
Қызыл асханалық шараптар
Бокал
125-150
Шампан
Снифтер
125-600
Бренди
Кларет рюмкасы
150-200
Асханалық шараптар
Шутер бокалы
180-250
Кабаттаттама коктейль
Шай стақаны
200
Шай
Хайбол стақаны
200-250
Микс дринк
Коблер рюмкасы
200-300
Балмұздақты коктейль
Кофе стақаны
250
Кофе-гляссе
Фужер
250
Минералды және жеміс жидекті сулар
Цилиндрлі стақан
250-300
Коктейль
Сыра бокалы
250-500
Сыра
Графин
250-1200
Алкогольді сусындар
Хайрикен бокалы
400
Экзотикалық коктейль
Кувшин
1000-2000
Морс, квас
Ваза
2500
Крюшон
IV. Жаңа материалды бекіту (15-20 мин)
(есептеу, шығару және білімді бағалау, т.б.)
Фарфор мен фаянс ыдыстарын салыстыруға болады
Ыдыс-аяқ
материалы
Дыбысы
Беріктілігі
Қалыңдығы,
мм
Фарфор
↑
↑
2,5
Фаянс
↓
↓
3,5-4
V. Үй тапсырмасы (5 мин)
Конспект
VІ. Сабақты қорытындылау (5 мин)
(Баға қою, оларға комментарий беру, сабақтың жағымды, жағымсыз жақтарын анықтау)
Пән мұғалімі: Адилбек А.А.
ТАЛДЫҚОРҒАН СЕРВИС ЖӘНЕ ТЕХНОЛОГИЯ КОЛЛЕДЖІ
САБАҚ ЖОСПАРЫ №5-6
Күні
Топ
Пән: Келушілерге қызмет көрсетуді ұйымдастыру
Сабақ тақырыбы: Фарфор ыдыстардың пайдалануы. Керамикалық ыдыстар. Шыны құрыш ыдыстары
Сабақ түрі: аралас сабақ
Сабақтың мақсаты
Білімділік: Студенттерге фарфор ыдыстардың, керамикалық ыдыстардың, шыны-құрыш ыдыстардың түрлерімен таныстырып, оқып-үйрету.
Дамытушылық: Білім, білік дағдыларын, ойлау қабілетін дамыту.
Тәрбиелік: Студенттерді ұқыптылыққа, тазалыққа, пән сүйгіштікке тәрбиелеу.
САБАҚТЫ ЖАБДЫҚТАУ
Көрнекті құралдар: компьютер, интерактивті тақта, слайд, логикалық сұрақтар
Қолданылатын әдебиеттер: 1.Богушева В.И. Обслуживание посетителей в ресторане.-М.,2002. 2.Ермакова В.И. Обслуживание посетителей в ресторане.-М.,2007
3.Барановский В.И. Организация обслуживания на предприятиях общественного питания.-М.,2004. 4.Усов В.В. Обслуживание посетителей в ресторане2002.
Сабақты жүргізу кезеңдері
(негізгі және қажетті әдістемелік түсіндірмелер мен ұсыныстар)
I. Ұйымдастыру кезеңі (3-5 мин)
Студенттермен амандасу, түгендеу, дәрісхана тазалығына назар аудару.
Сабақтың мақсатын хабарлап, студенттердің назарын сабаққа аудару, жаңа білімге деген қызығушылығын арттыру.
II. Өткен материалды қайталау (10-15 мин)
(білімді тексерудің әдістері мен түрлері)
Класстер әдісі
III. Жаңа материалды баяндау (45-50 мин)
(сабақты жүргізудің түрі)
Жаңа сабақ
Фарфор ыдыстардың пайдалануы. Керамикалық ыдыстар. Шыны құрыш ыдыстары
Фарфор ыдыс-аяқтар - жеңіл, берік болып келеді. Жылуды жақсы сақтайды. Фарфор ыдыстың шетіне тигенде әдемі, анық дыбыс шығады.
Фаянс ыдыс-аяқтар - механикалық беріктігі мен термиялық тұрақтылығы фарфор ыдыспен салыстырғанда төмен болып келеді.
Керамикалық ыдыс-аяқтар саздан жасалынады. Оларды майолик ыдыстары деп те атайды. Майолик бұйымдарын ішінен де, сыртынан да глазурьлеп, лактайды.
Ағаш ыдыс-аяқтар - ағаштың аса қатты түрлерінен дайындалады. Ішін де, сыртын да лактайды.
Металл ыдыс-аяқтар сынбайтын қасиетке ие. Кокотницада соустағы саңырауқұлақ, соустағы крабтар, жульен, шала пісірілген жұмыртқа жіберіледі. Кокильницада теңіз өнімдері, салқын және ыстық басытқылар, қуырылған жұмыртқа, пісірілген бүйрек жіберіледі. Менажницада фондю (сүзбеден, бидай нанынан, ақ шараптан дайындалған тағам) жіберіледі. Икорницада балық уылдырығы жіберіледі. Порционды табада құймақ, бұқтырылған екінші ыстық тағамдар жіберіледі. Баранчикте соустағы екінші ыстық тағам жіберіледі: домалақ баранчикте - ет тағамдары (бефстроганов, рагу, палау); доғал баранчикте - үй және жабайы құс, балық тағамдары жіберіледі. Салатник 4-, 6-порционды болып келеді, онда натуралды көкөністер, әртүрлі тұздықтар, салат және маринад жіберіледі. Соусник 1-, 4- порционды болып келеді, онда соус және қаймақ жіберіледі. Таганчикте бифштекс жіберіледі. Пошотницада <<яйцо в мешочке>> жіберіледі. Сливочникте ыстық сусындарға берілетін кілегей жіберіледі. Сүтқұйғышта сүт жіберіледі. Ледницада мұз жіберіледі. Туркада шығысша кофе жіберіледі.
Хрусталь ыдыс-аяқтар - салтанатты тойларда қолданылатын ыдыс-аяқтар. Ақ шыныға күміс немесе қорғасынды қосып дайындайды. Ең алғашқы хрусталь Англияда, кейін Францияда пайда болды. Сапасы жоғары болып келетін хрусталь Румыния және Австрияда дайындалады. Шыны ыдыс-аяқтар - хрустальмен салыстырғанда арзан болып келетін ыдыс-аяқтар. Белоруссияның шыны ыдыс-аяқтары өте жақсы бағаланады.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында ыдыс - аяқтардың қолданылуы берілген (1 - кесте).
1 кесте - Ыдыс - аяқтардың қолданылуы
Ыдыс-аяқтар
Қолданылуы
Фарфор
Салатник, бірінші, екінші ыстық тағамдар жіберілетін тәрелкелер, десерт тәрелкелері, сливочник, ыстық сусынға арналған сервиздер, розетка
Фаянс
Салатник, бірінші, екінші ыстық тағамдар жіберілетін тәрелкелер, десерт тәрелкелері, сливочник, ыстық сусынға арналған сервиздер, розетка, ваза, дәмдеуіш салатын судоктар
Керамика
Бұқтырылған ұлттық тағамдар жіберілетін горшочиктер, шай және кофе сервиздері, құмыран, гүл вазалары, пепельница
Ағаш
Нан сауыт, соусник, дәмдеуіш салатын судоктар, салқын сусындарға арналған бокалдар
Металл
Салқын және ыстық басытқылар жіберілетін тәрелкелер, бірінші және екінші ыстық тағамдар жіберілетін ыдыстар, соусниктер, подностар, тәтті тағам және сусындарға арналған ыдыстар
Хрусталь
Десерт және салат жіберілетін ыдыстар, гүл вазалары, құмыран, алкогольді және алкогольсіз сусындар жіберілетін ыдыстар
Шыны
Ваза, кувшин, пепельница, алкогольді және алкогольсіз сусындар жіберілетін ыдыстар
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында тәрелкелердің өлшемдері берілген (2 - кесте).
2 кесте - Қолданылатын тәрелкелердің өлшемдері
Қолданылуы
d, см
Нан
16-18
Десерт
20-22
Салқын және ыстық басытқылар
26-28
Көже (кесе)
28-31
Сорпа
22-24
Гарнир
27-32
Екінші ыстық тағамдар
33-37
Лимон (розетка)
9
Жеміс (ваза)
30
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарында хрусталь және шыны ыдыс-аяқтардың сипаттамасы ұсынылған (3 - кесте).
3 кесте - Хрусталь және шыны ыдыс-аяқтардың сипаттамасы
Ыдыс-аяқ түрі, аталуы
Сыйымды-лығы, см2
Қолданылуы
Тутер рюмкасы
20
Коньяк
Арақ рюмкасы
50
Арақ, настойка
Мадернді рюмка
75
Күшті және десертті шараптар
Рейінвейінді
рюмка
100
Ақ құрғақ және жартылай құрғақ шараптар
Конусты стакан
100-150
Натуралды шырындар
Айриш - кофе бокалы
100-200
Мексиканша және Ирландша кофе
Олд - фэшенд стақаны
100-250
Мұзбен жіберілетін алкогольді сусындар
Маргаритта рюмкасы
100-300
Коктейль
Лафитті рюмка
125
Қызыл асханалық шараптар
Бокал
125-150
Шампан
Снифтер
125-600
Бренди
Кларет рюмкасы
150-200
Асханалық шараптар
Шутер бокалы
180-250
Кабаттаттама коктейль
Шай стақаны
200
Шай
Хайбол стақаны
200-250
Микс дринк
Коблер рюмкасы
200-300
Балмұздақты коктейль
Кофе стақаны
250
Кофе-гляссе
Фужер
250
Минералды және жеміс жидекті сулар
Цилиндрлі стақан
250-300
Коктейль
Сыра бокалы
250-500
Сыра
Графин
250-1200
Алкогольді сусындар
Хайрикен бокалы
400
Экзотикалық коктейль
Кувшин
1000-2000
Морс, квас
Ваза
2500
Крюшон
IV. Жаңа материалды бекіту (15-20 мин)
(есептеу, шығару және білімді бағалау, т.б.)
Фарфор мен фаянс ыдыстарын салыстыруға болады
Ыдыс-аяқ
материалы
Дыбысы
Беріктілігі
Қалыңдығы,
мм
Фарфор
↑
↑
2,5
Фаянс
↓
↓
3,5-4
V. Үй тапсырмасы (5 мин)
Конспект
VІ. Сабақты қорытындылау (5 мин)
(Баға қою, оларға комментарий беру, сабақтың жағымды, жағымсыз жақтарын анықтау)
Пән мұғалімі: Адилбек А.А.
Ұқсас жұмыстар
Пәндер
- Іс жүргізу
- Автоматтандыру, Техника
- Алғашқы әскери дайындық
- Астрономия
- Ауыл шаруашылығы
- Банк ісі
- Бизнесті бағалау
- Биология
- Бухгалтерлік іс
- Валеология
- Ветеринария
- География
- Геология, Геофизика, Геодезия
- Дін
- Ет, сүт, шарап өнімдері
- Жалпы тарих
- Жер кадастрі, Жылжымайтын мүлік
- Журналистика
- Информатика
- Кеден ісі
- Маркетинг
- Математика, Геометрия
- Медицина
- Мемлекеттік басқару
- Менеджмент
- Мұнай, Газ
- Мұрағат ісі
- Мәдениеттану
- ОБЖ (Основы безопасности жизнедеятельности)
- Педагогика
- Полиграфия
- Психология
- Салық
- Саясаттану
- Сақтандыру
- Сертификаттау, стандарттау
- Социология, Демография
- Спорт
- Статистика
- Тілтану, Филология
- Тарихи тұлғалар
- Тау-кен ісі
- Транспорт
- Туризм
- Физика
- Философия
- Халықаралық қатынастар
- Химия
- Экология, Қоршаған ортаны қорғау
- Экономика
- Экономикалық география
- Электротехника
- Қазақстан тарихы
- Қаржы
- Құрылыс
- Құқық, Криминалистика
- Әдебиет
- Өнер, музыка
- Өнеркәсіп, Өндіріс
Қазақ тілінде жазылған рефераттар, курстық жұмыстар, дипломдық жұмыстар бойынша біздің қор #1 болып табылады.
Ақпарат
Қосымша
Email: info@stud.kz