5-сынып: Ыстық сусындар - шай түрлері және шай демдеу әдістері

28. 10. 2013 жыл

5 «А» сынып

Сабақтың тақырыбы: Ыстық сусындар, шай демдеу әдісі.

Сабақтың мақсаты: шай түрлерінен мәлімет беріп, шай демдеудің

әдістерін түсіндіріп, оқушыларды шай дайындауға

деген қызығушылығын ояту.

Білімділік: шайды дайындап, демдеу тәсілдерін көрсетіп, үйрету.

Дамытушылық: шай дайындау тәсілдерін жетілдіріп, танымдық іс-

әрекеттерін арттырып қабілеттерін дамыту.

Тәрбиелік: сақтыққа, ұқыптылыққа, үнемділікке, еңбекке тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: аралас.

Сабақтың типі: жаңа сабақ.

Сабақтың әдісі: баяндау, сұрақ - жауап, тәжірибелік.

Керекті жабдықтар: шайнек, шай, ыстық су, кесе, сүт, қант, шай қасық.

Пәнаралық байланыс: қазақ тілі, тарих, салауаттану, математика.

Күтілетін нәтиже: шай демдеу тәсілдерін меңгерту.

Сабақтың барысы.

I. Ұйымдастыру кезеңі.

1. Оқушылармен сәлемдесу.

2. Журнал бойынша түгелдеу, формасын қарау.

3. Сабаққа дайындықтарын тексеру.

4. Сабаққа назарын аудару.

II Үй тапсырмасын сұрау.

Өткен сабақты еске түсіру.

1. Ас бөлмеде қандай тазалықты сақтау қажет ?

2. Бутерброд жасаған кезде қандай техника қауіпсіздікті сақтау қажет ?

3. Бутерброд дайындау үшін қандай құрал - жабдықтар қажет.

4. Бутерброд дайындау үшін қандай тағам түрлері қажет ?

5. Бутербродтың дәмін кіргізу үшін және сәнін келтіру үшін қандай көкөністі пайдаланамыз ?

6. Бутербродты қай мезгілде пайдаланамыз ?

7. Бутербродтың қандай түрлерің білесіңдер ?

8. Бутербродтың сыртын неден жасаймыз ?

9. Нан туралы кім тақпақ біледі ?

10. Нан туралы кім мақал - мәтел біледі ?

11. Үйде бутербродты қалай дайындадыңдар ?

III . Жаңа тақырып түсіндірмесі.

Сөзжұмбақты шешу.

ө
ш
е
н
а
н
: т
ө: і
ш: л
е: е
н
б
е
й
:
ө:
ш:
е:
: б
ө: і
ш: т
е: е
д

і

:
ө: е
ш: ң
: м
ө: и
: с
ө: ү
ш: й
е: к
і
м
д
і
:
ө: к
ш: ү
е: л
м
е
:
ө: қ
ш: а
е: у
ы
н

1. Өнер іздеген өсер,

Өсек іздеген . . .

2. Ас атасы . . .

3. Еңбек етсең ерінбей,

Тояды қарың . . .

4. Қына тасқа бітеді,

Білім басқа . . .

5. Адамды адам еткен . . .

6. Өтірік сөз - ұят,

Шын сөз - . . .

7. Өнерлі бала . . .

8. Жығылып жатып,

Сүрінгенге . . .

9. Көк лағым көгенде жатып семіреді . . .

Шай әлем халықтарының сүйіп ішетін сусыны. Шайдың отаны - Қытай мен Үндістан, сондай - ақ Жапония мен Цейлонда өседі. Біздің елімізге Ресей арқылы келген.

1638 жылы Михаил Романов патша маңғол ханы Кучинге сыйлық жолдайды. Патшадан келген бағалы сыйлыққа тарту ретінде маңғол ханы 200 қорап шай жібереді. Шайдың көріп, патша мен оның боярлары таң қалысады, қалай пайдалануды білмейді, әуелгі кезде оны дәрі орнына қолданады. Тек бертін келе шайды сусын ретінде ішуді үйренеді. Сөйтіп 1696 жылы Ресей патшасы шай алып келу үшін орыс көпестерін арнайы Шығыс елдеріне жібере бастайды.

С, Р, В тобындағы дәрумендерге бай. Шайдың құнарлығы қант, кілегей, сүт қосқанда едәуір артады.

Шайдың құнарлығы қант, кілегей, сүт қосқанда едәуір артады.

Шай ылғал мен бөтен иісті жеңіл қабылдайды, сондықтан оны құрғақ жерде, өткір иісті заттардан аулақ сақтау керек.

Шайды қыздар мен келіңдер құйады. Қонақтың кеселерін шатастырмай, кесеге шайды толтырмай құю қажет. Ыстық шай шөл қандырып, жанынды жадыратады, суықта ішсең ішсең, жылытады, бойынды сергітеді. Шай туралы қазақ мақалы былай дейді:

«Шайды бір жұтқанда, ернің суланады,

Екінші жұтқанда жалғыздықты ұмыттырады,

Үшінші жұтқанда ішкі сарайыңды аралап, зерттейді,

Төртінші жұтқанда қайғы ұмытылады,

Бесінші жұтқанда батырмен айқасуға болады» .

Түннен қалған шайды жылтып ішуге болмайды.

(Шығыс мақал - мәтелі) барғой.

«Жаңа қайнатылған шай - дәру,

Түннен қлған шай - ауру» .

IV. Дәптермен жұмыс.

Шай демдеу әдісі

Шай демдеу үшін қажетті заттар: ыстық су, шай, шайнек, кесе. Қосымша - сүт, қант, шай қасық.

1. Шайнекті ыстық сумен бір рет шайып, жылытамыз.

2. Үйдегі адам санына қарай қасықпен шайды саламыз.


Ұқсас жұмыстар
Технология пәні (5 сынып): Ыстық сусындар - шай дайындау технологиясы
Технология пәнінің сабақ жоспарлары: Ою-өрнектерді қолдану (6-б) және шай дайындау технологиясы (5-а)
Шай: тарихы, түрлері, емдік қасиеттері және дайындау мен ұсыну дәстүрлері
Ыстық сусындар тақырыбы бойынша 5-сыныпқа арналған технология пәнінің ашық сабағы
7-сынып қазақ тілі: Шай ішу тақырыбы - септеулік шылауларды оқыту
Марципан дайындаудың суық және ыстық технологиялық әдістері
Жанартаулар, ыстық бұлақтар және гейзерлер: пайда болуы, құрылысы, түрлері және маңызы
5-сынып: Қоспа түрлері мен оларды бөлу әдістері - сабақ жоспары
6-сынып географиясы: Жанартаулар, ыстық бұлақтар және гейзерлер
2-сынып - 5 сәуір: Тағамдар мен сусындар - жаңа лексика, Present Simple және Аа әрпінің дыбыстық ерекшеліктері
Пәндер



Реферат Курстық жұмыс Диплом Материал Диссертация Практика Презентация Сабақ жоспары Мақал-мәтелдер 1‑10 бет 11‑20 бет 21‑30 бет 31‑60 бет 61+ бет Негізгі Бет саны Қосымша Іздеу Ештеңе табылмады :( Соңғы қаралған жұмыстар Қаралған жұмыстар табылмады Тапсырыс Антиплагиат Қаралған жұмыстар kz